Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.04.2019 11:25

Turzovka venuje zvýšenú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám


Ilustračná snímka


Samospráva mesta Turzovka venuje zvýšenú pozornosť preventívnym protipovodňovým aktivitám, ktoré prispejú k ochrane zdravia a majetku hlavne počas intenzívnych dažďov.


Aj týmito opatreniami ako sú: vybudovanie priepustov, kanálov, záchytných nádrží, oporných múrov sa snaží vytvárať zdravé podmienky pre život a zároveň chrániť životné prostredie.

Mesto Turzovka realizovalo ďalšie protipovodňové opatrenia v mestskej časti Turzovka - Vyšný koniec, lokalita Maják. Ku dvom rodinným domom sa budovali nové priepusty popod vjazdy, ktoré z technického hľadiska boli úplne nefunkčné a v prípade výdatných dažďových zrážok by hrozilo k zatopeniu pozemkov.

V prvej etape sa vybúrali existujúce spevnené plochy tvorené asfaltovým krytom, následne sa zabudovali plastové kanalizačné rúry priemeru 400 mm, ktoré boli obsypané štrkopieskovým materiálom. Ako nášľapná vrstva bol použitý asfaltový výfrez. Priekopy ku novovybudovaným priepustom boli ešte strojovo prečistené.

Potom mesto pokračovalo v realizácii ďalších protipovodňových opatrení tentoraz v mestskej časti Predmier v lokalite krčmy u Jozefa.

V tesnej blízkosti medzi hlavnou cestou a príjazdovou komunikáciou ku rodinným domom sa nachádzala prírodne vytvorená záchytná nádrž, ktorá bola pre verejnosť veľmi nebezpečná.

Mesto Turzovka problém vyriešilo zabudovaním veľkej kanalizačnej šachty s priemerom 1000 mm, ktorá bola uložená na betónové kocky na dno priekopy. Do osadenej šachty sa vytvorili medzi potrubiami prepoje a na šachtu sa osadila studničná skruž s betónovými zákrytovými doskami. Následne bola šachta obsypaná štrkopieskovým materiálom.

Autor: (MsÚ Turzovka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2016
Samosprávy realizujú protipovodňové opatrenia
Protipovodňové opatrenia sú jednou z preventívnych aktivít, ktoré môžu zvýšiť ochranu zdravia a majetku počas intenzívnych dažďov či obmedzených kapacít vodných tokov a riečnych korýt. ZMOS realizovalo koncom minulého roka prieskum, ktorý mapoval prístup samospráv k protipovodňovým opatreniam.
viac
16.01.2017
Vešiak pomoci už aj v Senici
Vešiak pomoci, ktorý sa v týchto chladných dňoch objavil v našom hlavnom meste, inšpiroval aj senickú radnicu. Mesto Senica sa po vzore Bratislavy ako aj iných miest v susednom Česku, či Maďarsku rozhodlo zrealizovať projekt na pomoc tým, ktorí potrebujú pomôcť v boji so zimou.
viac
23.07.2020
Nižná Polianka zrealizovala rozsiahly enviromentálny projekt
Škody spôsobené povodňami presiahli podľa štatistík Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) za posledných desať rokov výšku 707 miliónov eur. Mnohé samosprávy to núti prijímať opatrenia súvisiace so zmenou klimatických podmienok.
viac
24.09.2020
Žiaci skalického gymnázia sa učia online
Od obedňajších hodín utorka 22. septembra 2020 prebieha vyučovanie v Gymnáziu Františka Víťazoslava Sasinka v Skalici na diaľku. Z preventívnych dôvodov sú žiaci a učitelia ponechaní v domácom prostredí minimálne na desať dní, teda do 2. októbra 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %