Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
31.05.2019 08:15

Turistický vláčik v Nitre odvezie na MDD deti zadarmo


Turistický vláčik v Nitre


Turistický vláčik v Nitre bude počas víkendu 1. a 2. júna voziť cestujúcich do 18 rokov zadarmo. Spolu s Medzinárodným dňom detí tak oslávi aj svoje prvé narodeniny.


Súčasný modro-zelený vláčik prevádzkuje spoločnosť Arriva Nitra. Vlani nahradil pôvodný bielo-modrý turistický expres, ktorý v meste premával od roku 2006. „Od minulého roka do konca apríla odviezol už 13.000 cestujúcich. Patrí k atrakciám mesta pod Zoborom a už druhú sezónu zabezpečuje dopravu turistov v rámci širšieho centra mesta. Teší nás neustály záujem, ktorý prejavujú nielen návštevníci mesta, ale aj domáce rodiny s deťmi,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra Juraj Kusy.       

V tomto roku začal turistický vláčik svoju druhú sezónu 1. apríla. Za prvý mesiac odviezol takmer 1000 cestujúcich. „Prvý mesiac tohtoročnej sezóny hodnotíme pozitívne. Za vysoký počet cestujúcich vďačíme aj priaznivému počasiu. Predpokladáme, že počas leta počet prepravených ľudí ešte vzrastie,“ skonštatoval Kusy.       

Ako pripomenul, výročie oslávi spoločnosť Arriva Nitra v spolupráci s nitrianskou radnicou cestovným pre deti zadarmo. Budú sa ním môcť odviezť 1. júna napríklad počas podujatí Festival chutí Nitrianskeho kraja a Jahodová Nitra alebo na oslavy Medzinárodného dňa detí, ktoré sa uskutočnia o deň neskôr v Mestskom parku na Sihoti.       

Turistický vláčik má dva vozne. Jeden z nich je vybavený rampou, ktorá umožňuje nástup rodinám s kočíkmi i cestujúcim na invalidných vozíkoch. Jeho kapacita je 36 osôb. Oproti minulému roku pribudla na mestskom okruhu novinka v podobe audiosprievodcu, ktorý okrem slovenčiny ponúka informácie aj v angličtine a francúzštine. V priebehu roka sa rozšíri ponuka o nemeckú a maďarskú verziu.       

Vláčik vyráža zo Svätoplukovho námestia smerom na Hrad a naspäť. Na Hrade má 15-minútovú prestávku. Počas silnej sezóny, ktorá je od júna do septembra, sa vydáva na pravidelnú trasu každú hodinu od 10.00 do 17.00 h. Okrem štandardných jázd v rámci svojho cestovného poriadku si môžu jazdu vláčikom objednať aj školy, škôlky či kluby dôchodcov. Ako informoval prevádzkovateľ, vláčik bude počas svojej druhej sezóny jazdiť minimálne do konca októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Turistický vláčik začne premávať v Nitre od začiatku júna
Od začiatku júna začne v Nitre premávať turistický vláčik. Turistov bude voziť po okruhu Svätoplukovo nám., pešia zóna, Palárikova ulica, Hodálova ulica, Parkové nábrežie, Mestský park Sihoť, Župné námestie, Nitriansky hrad a späť cez Župné námestie, Farskú a Kupeckú ulicu na Svätoplukove námestie.
viac
13.08.2018
Turistický vláčik bude voziť ľudí aj k Zoborskému kláštoru
Nitriansky turistický vláčik bude v septembri voziť pasažierov po novej trase. Mestskí poslanci odsúhlasili zmenu v jeho cestovnom poriadku, v rámci ktorej bude premávať aj k Zoborskému kláštoru.
viac
25.12.2018
Turistický vláčik by mal v meste premávať celoročne, nielen sezónne
Spoločnosť Arriva plánuje prevádzkovať turistický vláčik v Nitre celoročne. Vláčik premáva v meste pod Zoborom už niekoľko rokov sezónne od konca mája do konca októbra. Arriva ho začala prevádzkovať v júni tohto roka, keď nahradila pôvodného prevádzkovateľa.
viac
03.12.2022
Turistický vláčik v Nitre bude premávať bude aj počas adventu
Turistický vláčik bude v Nitre premávať aj na Mikuláša a pred Vianocami. Ako informovala radnica, verejnosť si môže užiť adventnú jazdu mestom vo vybrané dni od 4. do 23. decembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %