Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.11.2018 04:35

Turisti sa možno v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo značiek


Ilustračná snímka


Turisti sa možno na vyhradených miestach v chránených územiach budú môcť pohybovať aj mimo vyznačeného chodníka. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil envirorezort.


 V prípade veľkého počtu území totiž podľa neho nejde o aktivitu, ktorá negatívne ovplyvňuje predmet ich ochrany.       

Zjednodušiť by sa mal aj prístup do jaskýň. Na vykonávanie horolezeckých, skalolezeckých výstupov alebo skialpinizmu, ktoré nemajú vplyv na jaskynné ekosystémy, by podľa ministerstva nemusel byť potrebný súhlas orgánu ochrany prírody. V ochrannom pásme jaskyne by tiež pri dodržaní protipožiarnych opatrení mohlo byť povolené zakladanie ohňa.       

Povolený má byť aj voľný prechod cez zvernicu. "Prechodom cez územie zvernice nedochádza k takým zásahom do práv a oprávnených záujmov prevádzkovateľa zvernice, ktoré by odôvodňovali vylúčenie pohybu verejnosti cez takéto územie," vysvetľuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v návrhu novely.       

Zvernice zrejme čaká aj ďalšia zmena. Envirorezort navrhuje, aby ich nebolo možné zriadiť v chránených územiach. "Oplotené územie s intenzívnym chovom zveri vytvára migračnú bariéru a spôsobuje fragmentáciu biotopov chránených druhov európskeho a národného významu," konštatuje.       

Na územiach so štvrtým a piatym stupňom ochrany by tiež malo byť zakázané zriadiť poľovnícke alebo rybochovné zariadenie či prikrmovať alebo vnadiť zver. Na uznanie poľovného revíru by zas mal byť potrebný súhlas orgánu ochrany prírody. "Uznanie poľovného revíru môže mať významný dosah na záujmy ochrany prírody a krajiny osobitne v chránených územiach," uvádza ministerstvo.       

Zmeny pravdepodobne čakajú aj územia s tretím stupňom ochrany. Envirorezort chce, aby preň platili tie isté obmedzenia týkajúce sa umiestňovania stavieb, aké v súčasnosti platia pre štvrtý stupeň. Stavebná činnosť by mala byť povolená len vo výnimočných prípadoch pri zohľadnení záujmov ochrany prírody a krajiny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.05.2019
Mimovládky kritizujú, že zo zákona o ochrane prírody vypadol kľúčový bod
Z novely zákona o ochrane prírody, o ktorej má v stredu (29. 5.) rokovať vláda, vypadol zámer, aby pozemky v chránených územiach prešli do správy štátnej ochrany prírody.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
15.01.2021
Agrorezort vníma krajinu v jej jedinečnej celistvosti
Ministerstvo životného prostredia predložilo koncom roka 2020 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Vyhlášky, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %