Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.07.2019 11:35

TSK je prvým slovenským krajom so schválenou koncepciou environmentálnej výchovy


TSK - Zelená župa


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) je prvým slovenským krajom, ktorý má krajskú koncepciu environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety do roku 2030. Schválili ju v pondelok (8. 7.) poslanci Zastupiteľstva TSK.


Podľa vedúcej odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martiny Lamačkovej, koncepcia vznikla s participatívnym zapojením verejnej a štátnej správy, mimovládnych organizácií, podnikateľského sektora i občianskej verejnosti a s podporou Operačného programu Efektívna verejná správa. Systém envirovýchovy vznikal v horizonte rokov 2017 – 2019 a jeho súčasť tvorí aj akčný plán na roky 2019 – 2021.       

„Netýka sa len našich organizácií, týka sa širokej verejnosti. Našou úlohou bude teraz zastrešiť implementáciu tejto koncepcie, pretože jej význam nie je v tom, že je napísaná, ale v tom, že sa uvedie do života,“ zdôraznila Lamačková.       

Ako informoval predseda siete environmentálnych výchovných organizácií na Slovensku Špirála Richard Medal, koncepcia je prvou skutočne ucelenou na Slovensku. V minulom roku spracovávali podobné dielo pre Bratislavský samosprávny kraj, ale tam sa týkalo iba jednej časti – siete centier.       

„V TSK sme problematiku poňali naozaj komplexne. Je to na základe dlhodobej prace Trenčianskeho kraja ako Zelenej župy. Koncepciu sme opreli o tri základné piliere – rozvoj infraštruktúry, ktorým bude vybudovanie krajského ekocentra, do roku 2030 počítame s vytvorením ďalších štyroch regionálnych centier. Druhým pilierom je systém vzdelávania pedagógov. A tretím pilierom bude informačná a materiálová podpora aktivít environmentálneho vzdelávania a osvety,“ priblížil Medal.       

Ako dodal, základným cieľom koncepcie je zvýšenie ekogramotnosti obyvateľov a návštevníkov kraja. Environmentálne povedomie obyvateľov kraja je podľa neho v porovnaní so zahraničím priemerné až podpriemerné. V oblasti školstva a kultúry je vyslovene nedostatočné.       

„Chceme systém postaviť kvalitatívne na vyššiu úroveň, ktorá prinesie zvýšenie environmentálneho povedomia obyvateľov a zníženie ich ekologickej stopy,“ doplnil Medal s tým, že výsledkom by mal byť čistejší a zdravší kraj.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.09.2019
Vykroč s nami na zelenú
„Vykroč s nami na zelenú“ je slogan, ktorým chce odbor environmentálnej výchovy a vzdelávania (OEVV) Slovenskej agentúry životného prostredia upútať pozornosť žiakov, učiteľov, ale aj širšej verejnosti na jeho aktivity.
viac
25.01.2020
SAŽP rozširuje spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) rozšíri spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) o environmentálnu výchovu, vzdelávanie, informačné kampane a metodiku pri tvorbe zelených projektov. Vyplýva to z utorkového (21. 1.) stretnutia vedenia TSK s predstaviteľmi SAŽP.
viac
21.09.2020
Environmentálna výchova a vzdelávanie v školskom roku 2020-2021
Slovenská agentúra životného prostredia pripravila pre žiakov, pedagógov a širokú verejnosť na nový školský rok 2020/2021 aktivity v oblasti environmentálnej výchovy a vzdelávania.
viac
01.02.2023
Envirovzdelávanie je čoraz populárnejšie aj v slovenských školách
Na Slovensku zatiaľ nie je environmentálna výchova na školách povinnou, avšak enviro témy sú čoraz viac populárnejšie a stávajú sa súčasťou prierezových tém.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %