Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2019 08:05

Trojročný projekt Záruk pre mladých pokračuje v KONEKT-e


Snímka: MsÚ Zvolen


„Zvolen sa môže stať lídrom v oblasti práce s mladými a teraz ukázal, že sa to dá,“ vyjadril sa austrálsky expert Keith Martin z organizácie Epic na záverečnej konferencii k projektu Záruk pre mladých. Projekt, na ktorom sa mesto Zvolen podieľalo tri roky speje k záveru, ale jeho výsledky pretrvajú.


Čo si predstaviť pod pojmom záruky pre mladých? Fínsky expert na vzdelávanie Matti Mäkelä z odboru projektového riadenia a školstva v meste Turku na konferencii v zasadačke Mestského úradu vo Zvolene vysvetlil, že ide o to, aby každý mladý človek našiel čo najskôr po skončení školy uplatnenie, či už vo forme zamestnania, stáže, brigády alebo ďalšieho vzdelávania. „Aj vo Fínsku bolo naším cieľom, aby mladí ľudia nekončili svoje vzdelávanie základnou školou. Tento cieľ sme splnili, v našom meste Turku v minulom roku ukončili svoje vzdelávanie základnou školou len traja mladí ľudia. Turku má pritom 200-tisíc obyvateľov,“ povedal s úsmevom.

Projekt záruk uplatňujú vo fínskom meste už od roku 2005. Zvolen sa od fínskeho experta učil, ako priniesť podobné metódy na Slovensko. Výsledkom projektu je poradenské centrum KONEKT pre mladých ľudí do 29 rokov, ktoré sídli v Dome služieb vo Zvolene. Priestor pre nich poskytlo mesto a každý mesiac sa v ňom koná okrem poradenstva aj množstvo aktivít pre mládež. Poradenstvo sa pritom zameriava aj na zdravotne znevýhodnených mladých ľudí alebo tzv. NEET, teda ľudí, ktorí vypadli zo systému – nie sú ani v škole, ani v pracovnom pomere, ani evidovaní na úrade. „Existujú v zásade tri skupiny mladých ľudí – ľudia so špeciálnymi potrebami; ľudia aktívni, ktorí sa zapájajú do života školy či mesta a preto ľahko nájdu uplatnenie a ľudia, ktorí sa ešte len hľadajú,“ vysvetlila Viera Hincová z o. z. Hans, ktorá pracuje so zdravotne znevýhodnenými ľuďmi. Všetkým skupinám môže pomôcť, ak im niekto podá ruku. Záruky teda môže znamenať aj „za ruky“.

Do projektu boli od začiatku zapojené aj základné a stredné školy, prevažne odborné, ktoré sa snažili dostať viac do povedomia. Na Strednej priemyselnej škole dopravnej vo Zvolene vypracovali spolu so študentmi a odborníkmi vlastnú marketingovú kampaň, ale aj vlastný vzdelávací a rozvojový projekt Show your talent. „Odborníci z portálu profesia.sk nám povedali, že pre zamestnávateľov je dnes u zamestnancov najdôležitejšia zodpovednosť, ochota učiť sa, flexibilita a tímovosť. Presne podľa týchto požiadaviek sme nastavili vzdelávací projekt Show your talent,“ povedala riaditeľka SPŠ dopravnej Romana Trnková, ktorá je v projekte záruk od začiatku. Mladí ľudia, ktorí tento projekt absolvovali, sa dnes budú podieľať na jeho organizovaní. „Ukázalo sa, že keď mladého človeka zaktivizujete, začne ho zaujímať viac vecí a začne sa zapájať do ďalších a ďalších aktivít,“ povedala a doplnila: „Tiež sa nám tento rok výrazne zlepšila dochádzka žiakov do školy.“

Poradenstvo, aktivity pre mladých ľudí, vzdelávanie pre žiakov, učiteľov, aj kariérnych poradcov a poradenské centrum KONEKT – to všetko sú výsledky projektu záruk. „Za týmito výsledkami je v skutočnosti množstvo práce celej siete odborníkov zo školstva, neziskového aj podnikateľského sektora, ktorí vo Zvolene pracujú a chcú pracovať s mladými ľuďmi. Táto spolupracujúca sieť je napokon aj najväčším prínosom celého projektu Záruk vo Zvolene,“ uzavrela Ela Klementová, koordinátorka projektu. Ako dodala, táto sieť môže aj naďalej pracovať na témach, ktoré súvisia s uplatnením a rozvojom mladých ľudí. „Mladí ľudia sú budúcnosť, bez ktorej sa táto krajina ani naše mesto nezaobídu,“ povedala.

Autor: (MsÚ Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Mesto Zvolen pripravuje polmiliónovú obnovu športového areálu pri ZŠ Hrnčiarska
Vo Zvolene sa modernizovalo počas letných prázdnin viacero škôl. Vymenili sa palubovky v niektorých telocvičniach, školy sa zateplili, dostali nové okná, opravili sa strechy.
viac
20.06.2017
Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku
Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.
viac
31.01.2019
Mladí sa často nemajú s kým poradiť – zmeniť by to mohol KONEKT
Na konci januára otvorilo brány nové centrum pre mladých vo Zvolene. Mladí ľudia do 29 rokov tu nájdu informácie ohľadom vzdelávania, pracovného uplatnenia, dobrovoľníctva či štúdia v zahraničí, ale zájsť sem môžu, aj keď ich zaujíma kultúrne dianie či jednoducho potrebujú poradiť.
viac
27.04.2019
Za 3 mesiace 27 podujatí a 196 návštev v KONEKTe pre mladých
Projekt Záruky pre mladých vo zvolenskom regióne sa blíži do svojej záverečnej časti. Zvolen je prvé a jediné mesto na Slovensku, ktoré skutočne naplnilo európsky projekt Záruk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %