Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.08.2016 10:10

Trojica projektov získala na zveľadenie verejných priestranstiev 1333 eur


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Zvolen podporilo trojicu najkreatívnejších projektov, ktoré prišli s nápadom zmeniť verejné priestranstvá sumou 1333 eur. Samospráva ich vybrala spomedzi desiatich projektov od ôsmich subjektov, ktoré sa prihlásili vo februári do súťaže Krajšie priestory.


 „Cieľom bolo motivovať ľudí, aby sa na svoje okolie pozreli inak a aby ho následne podľa vlastných predstáv zmenili k lepšiemu,“ uviedol ešte na začiatku súťaže viceprimátor Jaroslav Stehlík. Dva z projektov, ktoré vybralo mesto, získali 500 eur, jeden 333 eur. Dnes sú už projekty zrealizované.      

Jedným z ocenených projektov je obnova ihriska na Bystrickom rade. „Chceli sme opraviť lavičky, doplniť chýbajúcu hojdačku, vymeniť pokazenú šmýkačku, vylepšiť stav pieskoviska a využiť vybetónovanú plochu na ihrisku,“ uviedla k vlastnému projektu obyvateľka ulice Eva Vaníková. Časom sa však projekt skomplikoval. „Keďže doba od podania projektu po jeho revitalizáciu bola príliš dlhá, na ihrisku medzičasom pribudli ďalšie problémy – zničených bolo viac lavičiek, ako sme pôvodne uviedli,“ priblížila. Smutná bola aj z toho, že plachtu, ktorú kúpili na zakrytie pieskoviska, okamžite ukradli. „Možno by pomohlo, keby sem mestská polícia chodila častejšie,“ poznamenala.      

Vaníkovú k projektu inšpirovala aj nedávno vydaná kniha spomienok Zvolenčanov. „Páčilo sa mi, ako sa ľudia v minulosti stretávali a organizovali do rôznych spolkov. Predtým som netušila, že Zvolenčania boli takí družní,“ uviedla.      

Ich brigáda na obnovu ihriska bola tiež spoločenskou udalosťou – prišli mamičky, otcovia aj deti. Pomohli aj ďalší. Jeden mladík, študent drevárskej strednej školy, opravil zadarmo chýbajúce lavičky. Ihrisko tak opäť ožilo. Pre mladú mamičku to však nie je koniec, už dnes spolu s ostatnými dobrovoľníkmi rozmýšľa, čo by sa dalo ďalej rozvíjať.      

Ďalším projektom, ktorý získal podporu mesta je Park Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý Potok. „Našou víziou je, aby sa park stal atraktívnym miestom pre trávenie voľného času obyvateľov nielen sídliska Zlatý Potok, ale aj všetkých Zvolenčanov a ostatných ľudí, ktorí hľadajú príjemné miesto na relax,“ uviedla autorka projektu Zuzana Kmeťová. Nepáčilo sa jej, že park je napriek svojmu potenciálu málo využívaný. „Dopoludnia ho využívajú najmä škôlkari na vychádzky a hry, ale bohužiaľ sa v ňom väčšinou zdržiavajú ľudia holdujúci alkoholu, čo odrádza iných od jeho masívnejšieho využívania,“ vysvetlila.      

Park za niekoľko dní spolu s ďalšími mamičkami pretvorila. Na chodníkoch pribudli rôzne hry, kresby, na stromoch búdky pre vtáčiky, netopiere či chrobáky. Verejnosť ich aktivity oslovili. „Niektorí sa zastavili, keď šli okolo, iní sa prišli pozrieť, čo robíme. Začali sme dve, nakoniec nás bolo päť a pridali sa aj otcovia,“ opísala. Aj ona plánuje ďalej, ako by sa park mohol do budúcna vylepšovať.      

Posledným podporeným projektom je projekt malej komunitnej záhradky na sídlisku Zvolen - Západ. Jej autorkami sú mamičky z centra Rodinka, ktoré sídli v komunitnej obývačke OKO. Napadlo im, že ľuďom na sídlisku chýba pôda a možnosť pestovať si užitočné rastliny. „Cieľom bolo vytvoriť možnosť predovšetkým pre spoluprácu rodičov a detí na budovaní záhradky a následnej starostlivosti o ňu. Rovnako je to aj priestor pre seniorov a deti zo základnej školy, aby sa podieľali na vytváraní miesta, ktoré ľuďom zo sídliska umožňuje nielen skrášliť priestory v ktorých žijeme, ale približuje ich k životu užšie spätému s prírodou,“ píše v projekte Miriam Kucháriková z Rodinky. Ako dodala, teší ju, že projekt bol vydarený a do budúcna ho plánujú ďalej zveľaďovať.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
26.01.2017
Protipovodňové opatrenia na Neresnici čakajú na výzvu z eurofondov
Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.
viac
21.02.2017
Odborná komisia prehodnotila 612 žiadostí o kultúrne dotácie
Odborná hodnotiaca komisia Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť kultúry uzavrela včera hodnotenie dodaných žiadostí o dotáciu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. O podporu sa tak bude uchádzať 560 žiadostí, ktoré vyhoveli základným hodnotiacim kritériám.
viac
01.05.2017
O eurofondovú podporu kreatívneho priemyslu sa uchádza vyše 600 projektov
Ministerstvo kultúry (MK) SR prijalo prostredníctvom decentralizovanej výzvy na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre vyše 600 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %