Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.06.2016 02:47

Trofej muflóna zo zvernice Mrázov je druhou najsilnejšou trofejou na svete


Trofeje poľovnej zveri ulovenej v sezóne 2015/16 v revíroch poľovných združení v pôsobnosti Obvodnej poľovníckej komory v Nitre, približuje výstava, ktorú sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre 4. apríla 2016. Snímka: (tasr, Henrich MIŠOVIČ).


Najlepšie poľovnícke trofeje zo Slovenska i zahraničia, poľovnícku kultúru, históriu a tradície predstavuje poľovnícka výstava Poľovníctvo a príroda, ktorá potrvá do nedele 12. júna na nitrianskom výstavisku.


Cieľom výstavy je zhodnotiť kvalitu chovu zveri, správnosť lovu a zoznámiť sa so súčasným stavom a vývojom slovenského poľovníctva. Samotné trofeje, vystavené na celoštátnej výstave s medzinárodnou účasťou, hodnotila odborná komisia. „Výstava sa koná raz za päť rokov, preto aj bodovanie a vystavovanie trofejí je o trofejach, ktoré boli ulovené v súlade s poľovníckou legislatívou SR za obdobie rokov 2011 až 2015. Bodovanie trofejí členmi Ústrednej hodnotiteľskej komisie bolo potvrdené aj expertmi Medzinárodnej rady pre poľovníctvo a ochranu prírody, ktorá je známa pod celosvetovou skratku CIC,“ konštatoval tajomník komisie Štefan Engel.      

S bodovou hodnotou 225,25 CIC bol uznaný nový národný rekord daniela škvrnitého z voľného revíru Raková v regióne Skalica, ktorého ulovil Arpád Figura. Nový národný rekord 236,35 bodu dosiahol muflón z voľnej prírody, ktorého v roku 2013 ulovil Ladislav Sedmák z OPK Lučenec. Ako najsilnejšia trofej zo zvernice bol vyhodnotený muflón s 254,80 bodu CIC zo Zverníka Mrázov v regióne Banská Štiavnica. Lovcom bol Vladimír Stračina. Trofej je druhou najsilnejšou trofejou na svete. Slovensko má tiež tretím miestom a bodovou hodnotou 254,70 bodov CIC zastúpenie vo svetovom rebríčku u trofeje muflóna zo zvernice pod Hrancom, ktorého ulovil Jozef Gíbl.       

Podľa prezidenta Slovenskej poľovníckej komory Tibora Lebockého je starostlivosť o voľne žijúcu poľovnú zver na Slovensku nadštandardná, čo sa prejavuje aj neustálym nárastom počtov zveri, najmä raticovej. "Početnosť týchto druhov nám rastie, tým rastie aj redukcia. Napriek tomu ju nestíhame zabezpečovať do tej miery, aby sme trvalo dokázali zabraňovať škodám, ktoré táto zver spôsobuje na poľnohospodárskych kultúrach a lesoch," skonštatoval Lebocký. Problém sa usiluje poľovnícka komora riešiť prostredníctvom Koncepcie rozvoja poľovníctva v SR do roku 2025, kde sú presne stanovené úlohy pre užívateľov poľovníckych revírov, o aké počty by sa mali ročne znižovať stavy raticovej zveri.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
30.11.2016
Anketa o najúspešnejšieho športovca a športový kolektív Bratislavy 2016 
Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské združenie telesnej kultúry vyhlasujú XXIV. ročník Ankety o najúspešnejšieho športovca a športový kolektív Bratislavy a Bratislavského kraja za rok 2016.
viac
10.11.2018
Odborná porota ocenila 59 najlepších amatérskych fotografov
Amatérski fotografi z celého Slovenska sa stretli v nitrianskej Synagóge na otvorení výstavy AMFO 2018. Jej súčasťou bolo slávnostné odovzdávane cien celoštátnej postupovej súťaže amatérskej fotografickej tvorby AMFO 2018 v troch vekových skupinách a dvoch kategóriách.
viac
19.02.2019
Rybári, poľovníci a včelári sa stretnú na nitrianskom výstavisku
Množstvo noviniek pre rybárov, poľovníkov a včelárov predstaví jubilejný 10. ročník kontraktačno-predajnej výstavy Rybárstvo a Poľovníctvo a 5. ročník predajnej výstavy včelích potrieb a produktov Včelárstvo. Výstavy sa uskutočnia na výstavisku Agrokomplex v Nitre od 22. do 24. februára tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %