Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.05.2018 11:50

Triedenie komunálneho odpadu


Logo podnikovohospodárskej fakulty EUBA v Košiciach


Na Ekonomickej univerzite Bratislava a jej Podnikovohospodárskej fakulte so sídlom v Košiciach sa realizuje projekt VEGA 1/0582/17: „Modelovanie ekonomickej efektívnosti materiálovo energetického zhodnocovania komunálnych odpadov“ podporený Vedeckou grantovou agentúrou MŠVVaŠ SR.


V rámci riešenia projektu sa vychádza zo skutočnosti, že Slovenská republika dlhodobo zaostáva za vyspelými krajinami v oblasti nakladania s odpadmi a komunálnym odpadom. Na Slovensku v roku 2016 predstavovalo skládkovanie komunálneho odpadu viac ako 65 % nakladania s odpadom. Sme teda výrazne nad priemerom EÚ, kde skládkovaný odpad tvorí menej ako 25 % komunálneho odpadu. Cieľom Slovenska by teda malo byť znižovať množstvo odpadu zneškodňovaného skládkovaním a postupný prechod na vhodnejšie formy nakladania s komunálnym odpadom, ako je napríklad materiálové zhodnocovanie. Na Slovensku sa v roku 2016 zhodnotilo recyklovaním menej ako 16 % komunálnych odpadov. Cieľ, ktorý si stanovila Európska komisia do roku 2020 dosiahnuť až 50%-tnú mieru recyklácie odpadov z domácností platí aj pre Slovenskú republiku a je zadefinovaný v Programe odpadového hospodárstva Slovenskej republiky na roky 2016-2020. Pri súčasnom trende miery recyklácie na Slovensku je tento cieľ bez ďalších opatrení a systémových zmien nesplniteľný.

V tejto súvislosti si Vás dovolíme touto cestou osloviť a požiadať o spoluprácu pri vypĺňaní dotazníka, ktorého údaje budú podkladom pri analýze a príprave návrhov na zlepšenie v oblasti nakladania s komunálnym odpadom na Slovensku.

Dotazník je možné vyplniť v elektronickej podobe na adrese: https://komunalny-odpad.webnode.sk/prieskum/

Predložený dotazník je súčasťou výskumného projektu zameraného na zhodnocovanie komunálnych odpadov. V záujme objektívnosti, komplexnosti a účinnosti zámeru Vás úctivo žiadame o spoluprácu pri získavaní informácií o spôsoboch nakladania s komunálnym odpadom a triedenom zbere. Vaše odpovede sú dôverné údaje, sú anonymné, chránené, individuálne sa nezverejnia a budú použité výlučne na účely výskumu vo forme súhrnných záverov z analýz. Dotazník obsahuje otázky týkajúce sa triedenia komunálneho odpadu zamerané na osobné názory, postoje a správanie ako aj všeobecnú časť s údajmi o respondentoch slúžiacich pre kategorizáciu odpovedí. Odpovede na otázky vzťahujte na miesto bydliska (trvalého alebo prechodného), kde platíte poplatky za komunálny odpad a v ktorom sa počas roka najčastejšie zdržujete. Pre pracovníkov samospráv so znalosťou problematiky nakladania s komunálnym odpadom je venovaná osobitná časť, ktorá sa respondentom nepracujúcim v rámci samosprávy nezobrazí.

Privítame, ak by ste sa vedeli alebo chceli k jednotlivým otázkam dodatočne vyjadriť, na čo využite možnosť vlastnej odpovede v závere dotazníka, prípadne hneď v príslušnej otázke v odpovedi "Iné".

Za vašu spoluprácu a úprimné zmysluplné informácie Vám vopred ďakujeme.

Za projektový tím Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

 

 

 

Autor: doc. Ing. Michal Stričík, PhD. a Ing. Monika Čonková, PhD.


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
08.11.2022
Interaktívne česko-slovenské predstavenia ukázali deťom, ako správne triediť
Triedenie odpadu môže byť zábava. Presvedčili sa o tom deti z materských a základných škôl, ktoré navštívili interaktívne predstavenia O Balynce, dobrém štěněti.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
29.06.2023
Obce a mestá v systéme ENVI - PAK triedili v roku 2022 lepšie ako rok predtým
V roku 2022 sa už v triedenom zbere naplno prejavilo zavedenie zálohovania a hoci by si niekto mohol myslieť, že ľudia zabudnú triediť ostatné zložky, resp. nebude sa im chcieť triediť, keď za to nedostanú naspäť peniaze, opak je pravdou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %