Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.11.2018 12:15

Tretina štátnych zamestnancov nie je spokojná s úrovňou etiky, ukázal prieskum


Keby na zemi vládla láska, nepotrebovali by sme zákony. Aristoteles


Dvom tretinám štátnych zamestnancov chýbajú informácie o tom, ako by mali postupovať pri neetickom správaní sa svojich kolegov. Tretina zamestnancov tiež označila úroveň etiky v štátnej službe za nízku alebo veľmi nízku.


Ukázal to prieskum Rady pre štátnu službu, na ktorom sa zúčastnilo takmer 6000 pracovníkov štátnej správy. Ako informuje jeden z členov rady Ctibor Košťál, výsledky potvrdzujú potrebu etického rozvoja.       

Z prieskumu tiež vyplýva, že za najvypuklejšie etické problémy štátni zamestnanci považujú riešenia konfliktu záujmov, zvýhodňovanie blízkych osôb, ako aj straníckych kolegov či nehospodárnosť pri využití majetku štátu. Ako najrizikovejšie oblasti z pohľadu etiky vnímajú respondenti v štátnej správe oblasti verejného obstarávania, prijímania zamestnancov a kariérny rozvoj, ako aj prideľovanie dotácií, licencií a iných foriem podpory.       

Z hľadiska rozvoja etiky v štátnej službe vnímajú štátni zamestnanci ako kľúčové, okrem prijatia etického kódexu, dobré nastavenie systému nahlasovania etických prešľapov, ochranu ľudí, ktorí porušenie etiky oznámia, ako aj zavedenie etických tréningov. Rozhodujúci vplyv na etické spávanie sa zamestnancov má tiež podľa tretiny z nich príklad od ich nadriadených.       

Rada avizuje, že chce v blízkej budúcnosti uskutočniť ďalší zber dát zameraný na celkové vnímanie fungovania štátnej služby z pohľadu štátnych zamestnancov. Údaje z dotazníka umožnia poznať stav štátnej služby na Slovensku a poslúžia ako základ pre správu, ktorú Rada pre štátnu službu predloží v apríli 2019 do národnej rady.       

"Teší nás, že sme získali cenný pohľad na štátnu správu. Radi by sme poďakovali všetkým štátnym zamestnancom, ktorí si našli čas a vyplnili dotazník. Výsledky sme premietli do návrhu etického kódexu, ktorý sme predložili Úradu vlády SR," uviedol predseda Rady pre štátnu službu Pavol Tkáč.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Aký vplyv majú samosprávne kraje na regionálny rozvoj
Aj na túto otázku v priebehu jesene hľadalo Združenie miest a obcí Slovenska odpovede v reprezentatívnom prieskume, v ktorom starostovia a primátori vyjadrili svoje postoje aj k vnímaniu činnosti krajských samospráv vo vzťahu k regionálnemu rozvoju na miestnej úrovni.
viac
22.09.2020
Vo vybraných okresoch sa má v októbri začať radónový prieskum
V Levickom, Komárňanskom a Topoľčianskom okrese sa bude od polovice októbra vykonávať radónový prieskum. Polročný projekt financovaný Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu vo Viedni bude zisťovať objemovú aktivitu radónu v ovzduší.
viac
06.11.2020
Na odstrel medveďa bolo v tomto roku podaných 11 žiadostí
V tomto roku bolo zatiaľ Ministerstvu životného prostredia (MŽP) SR doručených 11 žiadostí na odstrel medveďa. Najviac, päť žiadostí, pochádzalo z oblasti Poľany. Uviedol to odbor komunikácie MŽP SR.
viac
15.02.2024
Centrálny informačný systém štátnej služby má riešiť samostatný zákon
Centrálny informačný systém štátnej služby by mal byť komplexne dobudovaný a upravený na základe samostatného zákona. Vyplýva to z návrhu zákona o centrálnom informačnom systéme štátnej služby a o zmene a doplnení zákona o štátnej službe, ktorý v utorok posunuli poslanci NR SR do druhého čítania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %