Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.01.2018 10:10

Trenčín vstupuje do nového roka s vyrovnaným rozpočtom


Pohľad na centrum Trenčína.


Rozpočet schválil mestský parlament 13. decembra 2017. Počíta s dokončením rekonštrukcie Mierového námestia, kúpou 48 nájomných bytov a investíciami do ciest, chodníkov, parkovísk, cyklotrás, ihrísk a do čistoty a verejnej zelene. Z eurofondov budú obnovené materské školy Opatovská a Šafárikova.


Na vzdelávanie a sociálnu oblasť pôjde viac ako 53 % bežných výdavkov. Kapitálové výdavky sú rozpočtované v sume 14,16 mil. eur. Čistota a starostlivosť o verejný priestor bude jednou zo základných úloh mesta v roku 2018. Rozpočtovaných je 6 celoplošných kosení. Na orezy stromov a kríkov poslanci schválili 350 tisíc eur. Údržba komunikácií bude na úrovni roka 2017 s dôrazom na pravidelné čistenie.

Výška sadzieb daní sa nemení s výnimkou sadzby dane za ornú pôdu, chmeľnice, vinice, ovocné sady a trvalé trávnaté  porasty, kde bude znížená. Prevádzky na Mierovom námestí budú aj v roku 2018 oslobodené od dane za letné terasy. Z mestských zdrojov bude dofinancovaný projekt APROGEN, prenájom štadióna Gáboríka pre žiakov hokejových tried, energie na školách, údržba športových areálov a diétne stravovanie na školách.

Do čoho mesto investuje

Z najzaujímavejších investičných akcií vyberáme: rekonštrukciu cesty na Ul. gen. Svobodu, rozšírenie bufetov, sociálnych zariadení a tienidiel v areáli letného kúpaliska, vybudovanie nových priechodov pre chodcov, vrátane priechodu pri Fiate v Kubrej, vybudovanie polopodzemných kontajnerov v mestskej časti Západ, Sever a Juh, rekonštrukcia spojovacej chodby a šatní v ZŠ Kubranská, oprava hrádze na Sihoti, presun  autobusovej zastávky na Hodžovej ulici, nová cesta spájajúca Opatovskú ul. s Armádnou a iné.

V Trenčíne pribudnú aj nové chodníky – Sigôtky + Záblatská,  Ul. gen. Svobodu – Východná, smerom do Nozdrkoviec v úseku ČOV. Ďalšie chodníky budú obnovené – Staničná, Zlatovská, chodník v Parku M. R. Štefánika, od kruhového objazdu pri Keramoprojekte po nemocnicu, Stromová ul., chodník na Bratislavskej ulici od Veľkomoravskej po kruhový objazd pri Lidli.

V roku 2018 bude pokračovať výstavba nových parkovacích miest – ul. J Halašu, Pred poľom, Opatovská, Pod Skalkou, Žilinská, Ul. gen. Svobodu, Gagarinova, Saratovská, Bazovského, Cintorínska, Novomeského, Soblahovská, Šmidkeho, Západná.

Investície pôjdu aj do ihrísk a športovísk – dokončenie workoutu a cvičiska pre seniorov na Juhu, vybudovanie pump treck dráhy pri skateparku, obnova lesného ihriska KIOSK.

Dlh bude nižší

Trenčín má schválený vyrovnaný rozpočet v celkovej výške takmer 57,74 milióna eur. Výšku dlhu ku koncu roka 2018 prognózuje na úrovni 17 – 17,5 mil. eur, pričom na konci roka 2014 bol dlh vo výške 19,45 mil. eur. Dlhovú službu definovanú zákonom o rozpočtových pravidlách mesto prognózuje na konci roka 2018 vo výške 34,2 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. Na konci roka 2014 to bolo 52,87 %.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2017
Prievidza plánuje v budúcom roku hospodáriť s viac ako 35,6 milióna eur
Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 35,6 milióna eur. Vyplýva to z jeho návrhu, ktorý samospráva zverejnila na oficiálnej internetovej stránke mesta.
viac
15.12.2017
Rok zelene a materských škôl v Banskej Bystrici
Banskobystrickí poslanci na svojom 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2018. Počíta s investíciami do obnovy materských a základných škôl, miestnych komunikácií, športovej infraštruktúry i do budovania parkovísk.
viac
17.12.2017
Radnica chce v budúcom roku investovať najmä do infraštruktúry a školstva
Mesto Liptovský Mikuláš bude v roku 2018 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 29,6 milióna eur. Gro financií pôjde do školstva, sociálnej oblasti, obnovy ciest a chodníkov.
viac
19.12.2017
Čadca bude v roku 2018 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom
Mesto Čadca bude v roku 2018 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 20,76 milióna eur, ktorý na poslednom zasadnutí (14. 12.) schválili poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %