Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.06.2017 12:12

Trenčín, Nitra a Poprad získali certifikát mestského smart lídra


Ilustračná snímka.


Inšpiráciou v smart technológiách je pre slovenské mestá fínske Oulu, ktoré patrí medzi svetovú špičku.


Mesto Trenčín spoločne s Nitrou a Popradom získalo za iniciatívny prístup k smart riešeniam, zavádzanie konceptu do reálnych projektov a do stratégie rozvoja mesta certifikát mestského smart lídra. Odvážne projekty a vízie prezentovalo mesto na medzinárodnej konferencii Metro ON Line v Poprade (24. – 26. mája).

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, hlavným dôvodom zapájania sa mesta do Smart City je snaha o skvalitnenie života a bezpečnosti občanov. „Na Palackého ulici mesto testuje v spolupráci so spoločnosťou Telekom rôzne smart technológie týkajúce sa bezpečnosti, osvetlenia, monitoringu parkovania a internetového zabezpečenia. V odpadovom hospodárstve sú na dvoch miestach vybudované polopodzemné kontajnery s detekciou ich zaplnenia,“ uviedla Ságová.

V Poprade začali optimalizovať spotrebu energií a zamerať sa chcú aj na pouličné osvetlenie a naviazanú podzemnú infraštruktúru, v Nitre plánujú vybudovať vzorové ulice s vlastnou inteligenciou. Trenčín v marci zaviedol vo svojom širšom území inteligentný systém plateného parkovania, vďaka ktorému je dnes centrum mesta a jeho okolie odľahčené od automobilov.

Inšpiráciou v smart technológiách je pre slovenské mestá fínske Oulu, ktoré patrí medzi svetovú špičku. Na križovatkách sú semafory, ktoré automaticky dávajú zelenú vozidlám záchranných zložiek. Príkladom sú aj tamojšie inovácie v zdravotníctve.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2016
Bojnice majú z turizmu asi 330 000 eur, do rozvoja dávajú len dve percentá
Sumu vo výške asi 330 000 eur za rok prináša každoročne do rozpočtu kúpeľného mesta Bojnice cestovný ruch. Do rozvoja turizmu v súčasnosti investuje samospráva dve až tri percentá z tejto sumy, v budúcnosti by to malo byť zaužívaná tretina až štvrtina.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
21.09.2017
V Nitre pribudne takmer 14 kilometrov nových cyklotrás za 3,9 mil. eur
Mesto Nitra získalo dotáciu vo výške 3,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na budovanie nových cyklotrás.
viac
17.09.2021
ZMOS rozširuje služby. Aktuálne o on-line právny servis
Združenie miest a obcí Slovenska rozširuje svoj servis pre samosprávy. Aktuálne sa bude týkať detailného prehľadu o slovenskej legislatíve a slovenskej a českej judikatúre. Aktuálne sa bude týkať detailného prehľadu o slovenskej a českej legislatíve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %