Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
12.01.2019 07:15

Tradičná rusínska silvestrovská zabíjačka nechýbala v obci ani tento rok


Snímka: teraz.sk


Tradičná rusínska silvestrovská zabíjačka ani v tomto roku nechýbala v prihraničnej obci Kalinov v okrese Medzilaborce. S nultým ročníkom ju tam realizovali už ôsmykrát.


"Každý rok vidíme, že má zmysel pokračovať v tradícii našich predkov. Sme veľmi radi, že sa to osvedčilo," uviedol pre TASR organizátor Ľubomír Beňko s poukazom na to, že je o túto akciu v dedine stále väčší záujem. Prichádzajú nielen miestni, rodáci, ale aj ľudia z blízkeho okolia a tiež tamojší chatári.       

"Už tretí rok robíme zabíjačku s tromi prasatami," spomenul. Dohromady vážili približne 540 kilogramov. Tzv. pracantov bolo okolo 15. Pripravovali všetky tradičné výrobky, a to jaternice, tlačenku či paprikášku, čo je ovarený lalok s cesnakom a červenou paprikou. Ochutnávka špecialít bola pripravená v popoludňajších hodinách.       

Vlani sa na akcii zúčastnilo do 170 ľudí. V tradícii by radi pokračovali aj v ďalšom roku.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2019
V Brezovej pod Bradlom spojili fašiangy s ochutnávkou zabíjačkových špecialít
V Brezovej pod Bradlom sa uskutočnili v sobotu fašiangové slávnosti, ktoré mesto spojilo s ochutnávkou zabíjačkových špecialít.
viac
20.09.2019
V Kalinove budú oslavy výročia oslobodenia pri vynovenom pamätníku
Oslavy 75. výročia oslobodenia Kalinova, prvej oslobodenej obce na území bývalého Československa, sa v sobotu (21. 9.) uskutočnia pri vynovenom pamätníku. Ako pre TASR uviedol starosta Kalinova (okres Medzilaborce) Ivan Sivák, jeho rekonštrukcia trvala rok a náklady na ňu predstavovali viac ako 110.
viac
07.10.2019
Maškrty zo zabíjačky v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka
Ak vám prišla v októbri chuť na zabíjačkové špeciality, pozývame Vás do Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica v nedeľu 13. októbra 2019 na ochutnávku tradičných jedál zo zabíjačky.
viac
25.10.2019
Obec Kalinov získa na úpravu priestranstva pri pamätníku 50-tis. eur
Obec Kalinov v okrese Medzilaborce získa na úpravu verejného priestranstva pri pamätníku Oslobodenie 50-tis. eur. V stredu o tom rozhodla vláda počas výjazdového rokovania v Kežmarku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %