Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.09.2018 03:52

Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy


(etm)


Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.


Kampaň odráža zameranie Európskeho roku multimodality, ktorý vyhlásila komisárka Európskej únie (EÚ) pre dopravu Violeta Bulcová v máji tohto roku v Bruseli s predstaviteľmi Železničnej agentúry Európskej únie (ERA) a Medzinárodnej únie spoločností kombinovanej dopravy železnice/cesty (UIRR). Európska komisia definuje multimodalitu ako "používanie rôznych druhov dopravy na tej istej ceste pre tovar aj pre cestujúcich a kľúčovým faktorom pri jej podpore je rastúci trend digitalizácie v mestskej mobilite".      

Ľudia v mestách a obciach majú rôzne možnosti mobility: jednak nemotorizované alebo motorizované spôsoby dopravy. Medzi ne patria napríklad chôdza, používanie bicyklov, mestská hromadná doprava a ďalšie spôsoby prepravy. Prínosy má nielen cestujúci v podobe zníženia nákladov, zvýšenia rýchlosti, pružnosti, komfortu či spoľahlivosti, ale i spoločnosť. A to v podobe zníženia znečistenia ovzdušia, preťaženia komunikácií, zlepšenia kvality života aj zdravia.       

ETM sa od roku 2002 uskutočňuje pravidelne v dňoch 16. - 22. septembra s cieľom podnietiť samosprávy, mestá a obce, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Ako ďalej uviedla Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) na svojej webovej stránke, na podporu kampane vyhlasuje Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s SAŽP národnú súťaž o Cenu ETM.      

Od roku 1998, keď sa Svetový deň bez áut zaviedol na medzinárodnej úrovni, je jeho cieľom podnietiť vodičov motorových vozidiel, aby jeden deň v roku namiesto koní pod kapotou využili na pohyb iné formy prepravy. V mnohých mestách počas Svetového dňa bez áut neumožňujú súkromným autám vjazd do centra, ale podporujú hromadnú mestskú dopravu, väčšie využívanie bicyklov, kolieskových korčúľ, skejtbordov či jednoducho chôdze.      

Prvá oficiálna akcia mesta bez automobilu sa uskutočnila v júni 1996 na Islande. Radnica mesta Reykjavík sa vtedy rozhodla experimentovať a zorganizovala deň bez áut.      

Na európskej úrovni sa stal významným rok 2002, keď sa Svetový deň bez áut začlenil do novovznikajúceho Európskeho týždňa mobility. Vtedajšia komisárka pre životné prostredie Margot Wallströmová 16. septembra odštartovala Európsky týždeň mobility. Jeho cieľom bolo zvýšiť povedomie ľudí o škodlivosti osobnej automobilovej premávky a podporiť alternatívne druhy dopravy. V roku 2002 sa konal ETM prvýkrát v histórii oficiálne a už vtedy sa jeho vrcholom stal 22. september - Svetový deň bez áut. V tom roku sa zo Slovenska na podujatí zúčastnili mestá Bratislava a Košice, ako pridružené mestá Levice, Liptovský Mikuláš, Martin, Nitra, Prešov a Trenčín.      

ETM sa v EÚ koná vždy na inú tému.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Čoskoro začína Európsky týždeň mobility 2017
Do kampane sa môžu svojím tematickým podujatím zapojiť nielen samosprávy miest, ale aj neziskové organizácie, inštitúcie a školy. Registrácia je možná do 16. septembra.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
27.06.2022
Štartuje kampaň Európsky týždeň mobility, témou bude Lepšia dostupnosť
Na Slovensku štartuje kampaň Európsky týždeň mobility (ETM). Tento rok bude témou Lepšia dostupnosť, s mottom Cestujme zodpovedne. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michaela Pšenáková.
viac
08.06.2023
Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu prihlásiť do ETM
Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu od štvrtka prihlásiť do Európskeho týždňa mobility (ETM). Môžu predstaviť aktivity v prospech zlepšovania udržateľných foriem dopravy a kvality života obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %