Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.06.2017 02:19

Testujú inteligentné verejné osvetlenie


Ilustračná snímka: (int).


V Poprade začala v pondelok (19. 6.) večer testovacia prevádzka verejného osvetlenia doplneného o ďalšie dômyselne prepojené funkcionality. Podľa dostupných informácií ide o prvý test v reálnych podmienkach v takomto rozsahu na Slovensku.


Na jednom z najrušnejších peších ťahov spájajúcich centrum mesta so sídliskom JUH boli inštalované svietidlá, ktoré dokážu nielen svietiť. „Inteligentné lampy dokážu plynule meniť intenzitu osvetlenia, okoloidúcim vedia cez bluetooth ponúknuť obsah na stiahnutie alebo online prehliadanie, vybavené sú tiež snímačmi na meranie hustoty premávky – v tomto prípade počtov chodcov. V mobilnej aplikácii na ich ovládanie sú vybavené aj „panickým tlačidlom“, ktorým dokáže človek v núdzi ihneď privolať pomoc,“ informoval Richard Procik, technický riaditeľ divízie VO a ITS Siemens s. r. o. .

„S takýmto vybavením dokáže verejné osvetlenie nielen svietiť, ale byť zároveň aj zdrojom informácií. Občania môžu z takýchto inteligentných lámp získať informácie o dianí v meste, samospráva zasa dokáže z takýchto lámp získať dáta o počtoch osôb využívajúcich jednotlivé pešie trasy a dokáže tak adresnejšie riešiť ich opravy či zimnú údržbu. Žiadne politické rozhodnutia, ale overiteľné fakty. Verejné osvetlenie môže byť navyše aj zdrojom wifi signálu a to je ďalší rozmer vzhľadom na to, že hovoríme o verejnom osvetlení,“ uviedol viceprimátor Igor Wzoš.

Mesto Poprad inštalovalo inteligentné lampy v spolupráci so správcom verejného osvetlenia v meste – spoločnosťou Siemens, partnerom zo Slovak Smart City Clustera - spoločnosťou Atos a nemeckým start-upom ICE Gateway. Testovacia prevádzka bude trvať do konca roka.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Verejné osvetlenie má v budúcnosti vodičom pomáhať aj pri parkovaní
Pomáhať pri parkovaní, monitorovať ovzdušie či dopravné zápchy. Aj takéto funkcie má poskytovať okrem svietenia v budúcnosti verejné osvetlenie v Bratislave. Hlavné mesto plánuje vymeniť zastarané a často aj technicky nevyhovujúce lampy za inteligentné svetelné body.
viac
01.08.2017
Verejné osvetlenie v Košiciach bude dočasne spravovať Dopravný podnik
Dopravný podnik mesta Košice, a. s. (DPMK) bude zabezpečovať od 1. augusta 2017 správu a údržbu verejného osvetlenia v Košiciach do skončenia verejnej súťaže na koncesiu na poskytovanie služieb verejného osvetlenia.
viac
29.10.2017
Modernizovaným osvetlením obec ušetrí ročne 31 percent elektriny
Obec Pečenice v okrese Levice investovala do obnovy zastaraného verejného osvetlenia. Ako informoval Eugen Wirth, konateľ spoločnosti Grep Slovakia, ktorá projekt realizovala, celková úspora elektrickej energie po modernizácii bude 31 %, teda 263 eur za rok.
viac
22.11.2021
Bratislava zmodernizuje takmer všetkých 50 000 svietidiel
Mesto Bratislava zmodernizuje takmer všetkých 50.000 svietidiel vo svojej správe. Tento rok už vymenilo 1600 svietidiel za menej poruchové a energeticky efektívne LED svietidlá, ktoré účinne osvetľujú chodníky bez zbytočného svetelného smogu do okolia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %