Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.05.2017 01:56

Témou konferencie v Patinciach bude ochrana vzácnych biotopov


Vyzrážavanie bielych povlakov solí na obnaženej pôde po mechanickom odstránení vrchnej vrstvy pôdy - vznikajú nové biotopy pre slanomilnú vegetáciu (lokalita Panské lúky - Ráczovo jazierko). Snímka zdroj: (daphne.sk).


Záverečnú konferenciu projektu Life+ na tému Obnova endemických panónskych slanísk a piesočných dún na južnom Slovensku zorganizuje Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR a Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v dňoch od 31. 5. do 1. 6. v Patinciach.


Informovala o tom Viera Šefferová z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne. Podľa jej ďalších slov cieľom projektu, ktorý končí v júni, bolo predovšetkým zabezpečenie dlhodobej ochrany týchto jedinečných území. Projekt preto zahŕňa dôležitý komponent spolupráce s miestnymi samosprávami, v ktorých okolí sa tieto vzácne biotopy nachádzajú a predstavenie ich významu širokej verejnosti. "Veríme, že ak ľudia objavia a pochopia unikátnosť týchto vzácnych a pozoruhodných biotopov, sami prispejú k tomu, aby sme spoločne zabezpečili ich prežitie do budúcnosti. Pretože chrániť môžeme iba to, čo poznáme a na čom nám záleží," poznamenala Šefferová.      

Podunajská nížina je intenzívne využívaná poľnohospodárska krajina s mnohými riekami, potokmi a kanálmi, pričom sa tu už len veľmi vzácne nájdu lúky a lužné lesy. "K veľmi špecifickým nížinným biotopom, ojedinelým na Slovensku, ale aj v Európe, patria vnútrozemské viate piesky a slaniská. Zamerali sme sa na 15 území európskeho významu (ÚEV), z čoho je 11 slaniskových lokalít a štyri lokality s výskytom viatych pieskov v okresoch Nové Zámky, Komárno a Šaľa," uviedla spoluorganizátorka konferencie.      

Projekt a jeho výsledky na konferencií predstavia Daniel Baláž zo ŠOP, Pavol Littera z BROZ, starosta obce Kamenín v okrese Nové Zámky Jozef Grman a Viera Šefferová. Praktickú ukážku obnovy pastvy v teréne si bude možné pozrieť dňa 1. júna v čase od 9:30 do 11:30 hod. na Kamenínskych slaniskách pri obci Kamenín.      

Konferenciu finančne podporí Európska únia z programu Life+ a  Ministerstvo životného prostredia SR.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
03.11.2021
MŽP podporuje zastavenie globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporuje a víta deklaráciu svetových lídrov na klimatickej konferencii OSN - COP26 v škótskom Glasgowe týkajúcu sa zastavenia globálneho odlesňovania a znehodnocovania pôdy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %