Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.08.2015 03:03

Technický program ELENA zvýši prešovskej župe energetickú efektívnosť


Vďaka technologickej pomoci Prešovčania ušetria.


PSK ako prvý z menej rozvinutých regiónov EÚ získal technickú pomoc ELENA.


Prešovský samosprávny kraj už niekoľko rokov systematicky podporuje znižovanie energetickej náročnosti. V zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy sa uskutočnilo viacero projektov zameraných na túto oblasť.„Chceme sa však posunúť ďalej. Výrazným krokom vpred v energetickej oblasti bude zapojenie samosprávneho kraja do programu ELENA. Ide o nástroj Európskej investičnej banky financovaný Európskou úniou. Pripravovaný investičný program je zameraný na zníženie energetickej náročnosti verejných budov (zateplenie budov, solárny ohrev TUV, výroba elektrickej energie FTV, modernizácia vnútorného osvetlenia v budovách) a modernizáciu systémov verejného osvetlenia. Záujmom PSK je totiž realizovať veľké investície, ktoré budú smerovať k zvýšeniu energetickej efektívnosti a do obnoviteľných zdrojov energie. Preto sa Prešovský samosprávny kraj v spolupráci so 14 mestami a obcami uchádzal o technickú pomoc ELENA,” približuje predseda PSK Peter Chudík.

Milión na technickú asistenciu

Technickú pomoc Prešovský samosprávny kraj koncom minulého roku získal - ako prvý z menej rozvinutých regiónov EÚ. Projekt prispeje k vytvoreniu právneho, technického a finančného rámca, ktorý zabezpečí spoluprácu samospráv a umožní implementáciu investičného programu v hodnote 60,4 milióna eur. Partnermi Prešovského kraja sú samosprávy Bardejov, Bzenov, Humenné, Lipany, Medzilaborce, Prešov, Raslavice, Spišské Podhradie, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Veľký Šariš, Vranov nad Topľou a Vysoké Tatry. S partnerskými samosprávami sa v súčasnosti pripravujú zmluvy, aby mohli byť podpísané v prvom kvartáli. Technická asistencia na prípravu investície predstavuje celkom 1,2 milióna eur, z toho príspevok ELENA tvorí 90 %, teda 1,09 milióna eur. Spolufinancovanie vo výške 10 % z vlastných zdrojov bude rozdelené medzi zúčastnených partnerov tak, aby zodpovedalo ich pomernej čiastke k plánovaným investíciám. Trvanie asistencie je naplánované na tri roky (2015 – 2017). Na Úrade PSK bude od 1. februára vytvorená implementačná jednotka so šiestimi zamestnancami. Do konca roku 2017 musí byť spustená minimálna investícia v objeme 24,22 miliónov eur z celkovej investície 60,4 miliónov eur.Pripravené investície budú financované predovšetkým z Európskych štrukturálnych a investičných fondov 2014 - 2020 prostredníctvom projektov energetických úspor, cez bankové zdroje (Európska investičná banka) a doplnkovo z vlastných zdrojov.

Technická pomoc pre 36 projektov

Do konca roka 2014 bolo schválených 36 projektov technickej pomoci ELENA. Väčšina z nich sa bude uskutočňovať v „starých“ členských štátoch. Z „nových“ členských krajín boli úspešné len tri projekty, zo Slovinska, z Poľska a zo Slovenska. Hlavné mesto Slovinska, Ľubľana, plánuje investície do verejných budov v objeme 50 miliónov eur. V Poľsku 33 miest a obcí z okolia Wroclawi pripravuje investíciu do verejného osvetlenia za 41 miliónov eur. Tretím úspešným projektom je práve Slovensko vďaka Prešovskému samosprávnemu kraju a investičnému zámeru v sume 60 miliónov eur.Spomedzi „starých“ členských štátov budú Dánsko a Španielsko uskutočňovať po šesť projektov, Taliansko a Veľká Británia po päť projektov, Holandsko tri projekty, Francúzsko a Portugalsko po dva projekty, Švédsko, Grécko a Belgicko po jednom projekte.„ELENA spolu s úverom EIB pre nás znamená, že Prešovský kraj investuje v najbližších rokoch do rozvoja svojho územia 110 miliónov eur. Prostredníctvom programu ELENA plánujeme použiť 60 miliónov eur na energetické investície a ďalších 50 miliónov eur bude preinvestovaných vďaka Európskej investičnej banke. Tu sme sa zaviazali, že kraj preinvestuje z vlastným zdrojov rovnakú sumu ako je výška úveru (25 mil. €), ktorý nám poskytuje EIB,“ uzavrel Peter Chudík.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
25.03.2024
Mestskí policajti v Dubnici nad Váhom preukázali, že sú ľudia na svojom mieste
Dubnickí policajti si pripisujú jeden úspešný zákrok za druhým. Len nedávno sme informovali o dolapení páchateľa, ktorý sa ulakomil na zvislé dopravné značenie, o niekoľko týždňov neskôr dávame do pozornosti odhalenie zlodeja. Ním odcudzené veci sa našli a boli vrátené majiteľke.
viac
22.03.2024
Združenie Samosprávne kraje Slovenska ocenilo vybrané osobnosti Cenou regiónov
Združenie Samosprávne kraje Slovenska (SK8) po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov a regiónov na Slovensku. Cenu regiónov odovzdalo vybraným laureátom vo viacerých kategóriách vo štvrtok (21. 3.) počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne.
viac
22.03.2024
SK8 chce od štátu podiely v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú dopravu
Združenie samosprávnych krajov Slovenska (SK8) chce požiadať štát o prevod podielov v spoločnostiach zabezpečujúcich prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch. Po skončení Zhromaždenia SK8 to povedal predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %