Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.12.2018 10:50

Tatranský národný park oslavuje 70 rokov od svojho založenia


Ilustračná snímka, zdroj Podtatranske noviny


Tatranský národný park (TANAP) si v tomto období pripomína 70 rokov svojej existencie. Najstarší a najväčší národný park na Slovensku vznikol 1. januára 1949 na základe zákona o TANAP schváleného Slovenskou národnou radou (SNR) 18. decembra 1948.


Pri príležitosti okrúhleho výročia zorganizovali tento týždeň Štátne lesy TANAP medzinárodnú konferenciu. Účastníci si okrem významných míľnikov pripomenuli osobnosti a ich prvé kroky po nadobudnutí účinnosti daného zákona či históriu obnovy lesa, verejnoprospešných činností a turistického značenia na území TANAP-u. "Venovali sa aj botanickému i zoologickému výskumu, pokalamitnému vývoju lesa, manažmentovým opatreniam či klimatickým zmenám, ale napríklad aj podkôrnikovej kalamite v susednej Českej republike," priblížila Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP. Súčasťou podujatia bolo aj oceňovanie ľudí, ktorí zohrali významnú úlohu v histórii národného parku.       

Riaditeľ Štátnych lesov TANAP Pavol Fabian pripomenul, že v čase uzákonenia národného parku bolo územie Tatier intenzívne hospodársky využívané. Pásli sa tam tisíce kusov oviec a rožného dobytka, územie sa využívalo na ťažbu stavebných materiálov a mnohé ďalšie aktivity. "Naplniť ideu ochrany územia v takejto situácii nebolo vôbec jednoduché, o čom svedčí aj fakt, že pre nesúhlas vlastníkov pozemkov i viacerých vtedajších autorít nebola k územiu Tatranského národného parku pričlenená prevažná časť Západných Tatier, ktorá sa spolu s priľahlou časťou Podtatranskej kotliny stala ochranným pásmom TANAP-u. Aj napriek tomu bolo vyhlásenie TANAP-u prelomovým krokom, ktorý položil základ veľkoplošnej ochrany prírody na Slovensku," zdôraznil Fabian.       

Dejiny najstaršieho a najväčšieho národného parku však ovplyvňovali nielen rozhodnutia ľudí, ale aj samotná príroda. Zásadným zlomom bola veterná kalamita z 19. novembra 2004. "O tom, čo sa vtedy udialo, sme pomerne podrobne hovorili už pred desiatimi rokmi aj v rámci spoločnej konferencie pri príležitosti 60. výročia vzniku TANAP-u. Teraz, s odstupom času, si dovolím povedať, že v prípade lepšej odozvy na naše dôrazné upozornenia a žiadosti nemusela dospieť situácia do stavu polarizujúceho odbornú i laickú verejnosť. Najčerstvejším príkladom sú dôsledky povodňovej situácie z júla 2018," uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAP. Fabian je presvedčený, že ak by bola zo strany širokej odbornej aj laickej verejnosti väčšia dôvera k lesníkom, tatranské lesy mohli dnes vyzerať lepšie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2018
Národný park Slovenský raj oslavuje 30 rokov
Zelený rezort začal využívať predkupné práva v národných parkoch a chce štátne pozemky v bezzásahových oblastiach dať do správy Štátnej ochrany prírody
viac
02.04.2022
Gombaseckú jaskyňu po zimnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Gombasecká jaskyňa v okrese Rožňava je po zimnej prestávke od piatku opäť prístupná pre širokú verejnosť. Na návštevníkov čaká i nový vstupný areál, ktorý zástupcovia Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR koncom marca slávnostne otvorili pri príležitosti 70. výročia objavenia jaskyne.
viac
06.05.2023
Predseda ZMOS Branislav Tréger hosťom konferencie Fórum pre Slovensko
Problematike efektívnej verejnej správy v Slovenskej republike bola venovaná konferencia Fórum pre Slovensko, na ktorú prijal pozvanie aj predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku Branislav Tréger.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %