Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2019 01:50

Tatranský ľadový dóm na Hrebienku zavŕšil ďalšiu úspešnú sezónu


Tatranský, ľadový dóm. Snímka: maxresdefault


Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách zavŕšil ďalšiu úspešnú sezónu.


 „Neuveriteľných päť mesiacov - od 23. novembra 2018 do 23. apríla 2019 trvala sezóna tejto atrakcie, ktorá na Slovensku nemá obdobu a má za sebou už šiestu sezónu,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Veronika Littvová s tým, že návštevnosť chrámu je roky stabilná a predstavuje takmer 250-tis.  turistov.       

Dielo 17 sochárov zo Slovenska, Česka, Poľska, Walesu a z USA pod vedením Adama Bakoša pretvorilo 225 ton ľadu na ľadový chrám, ktorý sa niesol v znamení témy Baziliky Sv. Petra v Ríme spolu s Berniniho kolonádou. „Z 1880 ľadových blokov vytvorili majstri úžasný objekt, ktorý bol ukrytý pod klimatizovanou kupolou s priemerom 25 metrov. Originálne majstrovské ľadové dielo v kupolách doplnili umelecké výplne. Tie pretransformovali do vitráže modernou technológiou tavenia skla. Ich autorom bol sklár a dizajnér so slovensko-gréckym pôvodom Achilleas Sdoukos,“ ozrejmila Littvová s tým, že Tatranský ľadový dóm prilákal na Hrebienok obdivovateľov ľadového umenia z celého sveta a ponúkol v uplynulej sezóne aj multimediálne predstavenia či koncerty.       

„Kým doteraz sme náš ľadový dóm chránili pred výkyvmi teplôt v klimatizovanej kupole, teraz už, naopak, robíme všetko pre to, aby sa ľadové bloky premenili naspäť na čistú pramenitú vodu. Niekoľko dní budeme sledovať premenlivosť a pominuteľnosť umenia doslova pred našimi očami,“ dodal správca atrakcie Rastislav Kromka.       

Chrám na Hrebienku patrí medzi najväčšie turistické atrakcie v regióne a je opakovane úspešný aj v ankete NAJ produkt cestovného ruchu, ktorú organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. „Hlasy udeľujú turisti a návštevníci z celého Slovenska a sveta, ktorí sa do ankety zapoja. O to viac si vážime, že Tatranský ľadový dóm získal toto ocenenie aj v roku 2018. Myslím si, že je potvrdením zmyslu a kvality odvedenej práce. Veľmi vyzdvihujem aj disciplinovanosť turistov. Tí pomáhajú tvoriť celkovú atmosféru, ktorá počas celej sezóny v chráme vládne,“ skonštatovala Littvová.       

Tatranský ľadový dóm postavili na Hrebienku po prvý raz v decembri 2013. Zaujímavosťou je, že kým v prvých ročníkoch na jeho stavbu použili približne 50 ton ľadu, v tejto sezóne to už bolo štvornásobne viac. Túto atrakciu pripravila OOCR Región Vysoké Tatry v spolupráci so spoločnosťou Tatry mountain resorts a partnermi, s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR. „Ani po zatvorení ľadového chrámu neostane Hrebienok bez atrakcie. V priestoroch tamojšieho bývalého hotela bolo otvorené Kvantarium – interaktívna galéria svetla. Tá ponúkne návštevníkom rôznorodé multimediálne show, interaktívne exponáty, vysvetlenia fyzikálnych javov – to všetko v rozprávkovom duchu, ktorý zaujme malých i veľkých,“ dodala Littvová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
13.04.2024
MK SR označilo úspech festivalu Východná za jednu z priorít vedenia
Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná je jednou z priorít Ministerstva kultúry (MK) SR. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu jeho status.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %