Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.10.2017 03:48

Tatranský kamzík prinesie množstvo amatérskych snímok aj workshopy


Plagát.


V poradí 26. ročník najstaršej slovenskej medzinárodnej tematickej súťaže Tatranský kamzík 2017 sa koná v týchto dňoch v Liptovskom Mikuláši. Podujatie prinesie okrem množstva zaujímavých amatérskych snímok aj workshopy určené nielen pre filmárov a študentov.


Vyhlasovateľom súťaže je Liptovské kultúrne stredisko (LKS) v spolupráci s Amafilm Nicolaus Liptovský Mikuláš a ďalšími subjektmi. Informovala o tom riaditeľka LKS Miroslava Palanová.       

„Hlavným poslaním podujatia je prezentácia a podpora tvorby, snaha aktivizovať neprofesionálnych tvorcov filmov, podnietiť vznik snímok z oblastí kultúry, umenia, ekológie, životného štýlu a etnografie,“ informovala Palanová. Podľa jej slov sa týmto druhom tvorby dokumentuje a obrazovo archivuje mnoho vzácnych, často postupne zanikajúcich vecí, udalostí, pracovných postupov či zvyklostí.       

Ako uviedla riaditeľka LKS, súťaž je jednokolová a môže sa na nej zúčastniť každý filmový amatér, občan Slovenskej republiky, ako aj autori zo zahraničia. Súťaží sa v kategóriách Kultúra a pamiatky, Tvorba a ochrana životného prostredia a Súčasný spôsob života ľudí. Filmy bude hodnotiť scenáristka Kateřina Javorská, dokumentarista a režisér Karel Koula, strihač a dramaturg Roman Varga, režisér Ladislav Munk a kameraman Peter Kováč, ozrejmila Palanová.       

Do tohto ročníka súťaže Tatranský kamzík bolo prihlásených 44 filmov od 38 autorov zo šiestich krajín. „Z toho predvýberová komisia vybrala 39 filmov od 34 autorov,“ uviedla riaditeľka LKS. Okrem Slovenska sú zastúpení filmári z Čiech, Rakúska, Anglicka, Ukrajiny, Ruska či Estónska. „Veríme, že aj tento ročník Tatranského kamzíka bude obohatením kultúrneho života v našom regióne a príjemným stretnutím pre všetkých priaznivcov filmu,“ povedala.       

Podujatie sa koná pod patronátom Svetovej organizácie pre neprofesionálny film UNICA, finančne ho podporil Audiovizuálny fond. Navštíviť ho môžete ešte v piatok a sobotu 21. októbra, uzavrela Palanová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Sobota na Štrkovci v znamení rybích špecialít a oslavy MDD
V sobotu 3. 6. 2017 rozvonia okolie Štrkoveckého jazera opäť rybími špecialitami. Dôvodom sú tradičné Ružinovské rybárske slávnosti. Zároveň bude v Amfiteátri pri Štrkoveckom jazere aj Ružinovský deň detí.
viac
07.06.2017
Snina pri príležitosti výročia predstaví vlastnú mincu i pieseň
Sninská samospráva sa pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste rozhodla pripraviť pre svojich obyvateľov možnosť vyraziť si vlastnú mincu. Mesto bude zároveň reprezentovať aj nová pieseň. Obe zaujímavosti predstaví verejnosti už tento piatok (9. 6.).
viac
18.09.2017
Fest zemiakov na Liptove
Liptov je známy nielen bryndzou, ale aj zemiakmi. Podujatie Švábkafest bude v piatok 22. septembra v centre Liptovského Mikuláša venované práve im.
viac
28.07.2021
Švábkafest: Liptovské droby v podaní Peti Vlhovej
Hlavnú úlohu na každoročnom Švábkafeste zohráva naša liptovská švábka. Tento rok však bude výnimočný. Zemiaky, ktoré boli po celé stáročia pre Liptákov dôležitou plodinou, budú zatienené rovno dvomi špecialitami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %