Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.08.2016 09:05

Tancujúce plte na Hrone ponúkajú plavbu až 60 km dlhú


Snímka zdroj: (enigma.sk).


Jednou zo slovenských riek, na ktorých sa v lete udomácnila plavba plťami, je aj Hron. Tzv. Tancujúce plte na Hrone síce nemajú takú reklamu a tradíciu ako prevádzkovanie pltí na Dunajci, Orave či Váhu, na požiadanie ich však stále využívajú menšie skupiny turistov.


 Plavbu na pltiach po strednom Hrone prevádzkuje od roku 2005 Prvé pltnícke združenie. "Našou snahou je ponúknuť zaujímavú turistickú atrakciu pre domácich záujemcov o netradičný splav, ako aj pre návštevníkov nášho regiónu," povedal zástupca združenia Vladimír Ivanko. "Cesta vedie historickým územím s mnohými prírodnými zaujímavosťami," dodal.      

Turisti často využívajú asi štvorkilometrovú 40-minútovú plavbu zo Sliača do Zvolena a ešte o niečo ďalej, do vodáckeho tábora v Budči, či až do Hronskej Dúbravy, čo je asi 10-kilometrová trasa. Prevádzkovatelia však ponúkajú turistom aj dlhšie trate, a to od prístaviska Majer pri Banskej Bystrici až po Revištské Podzámčie v okrese Žarnovica. Táto trasa má približne 60 kilometrov a s programom sa dá absolvovať za dva dni.      

Tancujúce plte na Hrone sa charakterizujú ako rekreačno-poznávacia atrakcia s nádychom dobrodružstva. Podľa Ivanka ide o akýsi návrat ku koreňom predkov, ktorí túto rieku kedysi bežne splavovali.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Po Hrone sa opäť plavia plte pre turistov
Na rieke Hron na Sliači otvorili v utorok novú pltnícku turistickú sezónu.
viac
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
28.05.2020
Pltníci začnú voziť ľudí okolo skál Margita a Besná
Strečnianski pltníci začnú od soboty (30. 5.) voziť ľudí po sedemkilometrovom úseku Váhu okolo skál Margita a Besná a popod dva strečnianske hrady.
viac
17.06.2020
Po Sĺňave opäť premáva vyhliadková loď
Vyhliadkové plavby po rieke Váh a priehradnom jazere Sĺňava, ktoré patria k atrakciám Piešťan, obnovili počas uplynulého víkendu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %