Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.03.2017 01:45

Takmer 2000 stromov neodolalo náporom vetra


Dôsledky veternej kalamity z roku 2004. Snímka zdroj: (tasr).


Takmer 2000 živých stromov, čo predstavuje 1335 kubických metrov (m3) dreva, neodolalo náporom silného vetra, ktorý sa uplynulý piatok (24. 2.) prehnal územím Tatranského a Pieninského národného parku.


Najväčšie škody na lesných porastoch v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) zanechal vietor v ochrannom obvode Tatranská Javorina, Oravice a Červený Kláštor.      

"Celkovo tam vyvrátil 850 m3 drevnej hmoty," konkretizoval námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Pavol Fabian. Stromy padali zväčša v okolí ciest či blízkosti tatranských osád, silným poryvom neodolali ani lykožrútom zničené porasty v bezzásahových zónach.      

Ďalšie škody na majetku štátu v správe Štátnych lesov TANAP-u spôsobil vietor na účelových zariadeniach v ochrannom obvode Oravice, v Červenom Kláštore bola poškodená budova, v ktorej sa nachádzajú sociálne zariadenia pre hostí kempingu. Stredisko genofondu drevín Rakúske lúky hlásilo škody na fóliovníkoch, ich výšku vyčíslili na 1500 eur. Celkové škody Štátne lesy TANAP-u odhadli na 3000 eur.      

Turistické chodníky sú podľa slov vedúceho Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u Štefana Zavackého prístupné. "Predpokladali sme, že to bude zával na zával, ale popadalo len množstvo konárov a sem-tam nejaký vrcholec. Chodníky priebežne čistíme a situáciu monitorujeme. Keďže vietor stále fúka, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať, závisí od prúdenia vetra. Turisti musia počítať s tým, že za takéhoto počasia sa môžu na chodníkoch nachádzať aj nejaké vývraty," uzavrel Zavacký.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Na Donovaloch sa bude súťažiť o titul Naj horár
Po roku sa na Donovaloch opäť stretnú najlepší slovenskí lesníci, ktorí už po 12. raz zabojujú o víťazstvo v tradičnej súťaži Naj horár.
viac
05.07.2017
Hlavné mesto spolu s Mestskými lesmi otvorilo už druhý domček na strome
Dobrodružne prenocovať v korunách stromov budete môcť od 15. júla 2017 v domčeku Pod Dubmi v lokalite Dlhé lúky. K obľúbenému domčeku na strome pod Kačínom tak pribudol ďalší domček, ktorý ponúkne netradičné zážitky svojim obyvateľom.
viac
10.12.2020
Vietor vyvrátil takmer 6000 stromov na území Štátnych lesov TANAP-u
Silný vietor, ktorý počas uplynulých dní zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.
viac
19.02.2021
Správa TANAP-u sa o výrube ochranného pásma lesa dozvedela po jeho vyrúbaní
Správa Tatranského národného parku (TANAP) sa o výrube ochranného pásma lesa pri Novom Štrbskom plese dozvedela až po jeho vyrúbaní. Informovala o tom na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %