Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.04.2019 09:55

Tajomné chodby pod hradmi Fiľakovo a Šomoška ožívajú


Hrad Somoška, ilustračná snímka, zdroj: Wikipedia


Sprístupnenie podzemných priestorov pod fiľakovským hradným vrchom a konzervácia veže a múrov na Hrade Šomoška sú projekty, ktorých realizáciu spustili v piatok (12. 4.) OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie za finančnej podpory Rozvojovej agentúry BBSK.


Rozvojová agentúra BBSK podporila sumou 6000 eur riešenie odvlhčenia podzemných výstavných priestorov Hradného múzea vo Fiľakove. "Výstupom projektu je ventilačný systém zabezpečujúci prúdenie vzduchu po celom úseku chodieb. Hradné múzeum touto investíciou sprístupní podzemné priestory ako výstavné miesto," uviedla pre TASR hovorkyňa BBSK Marcela Glevická. V jednej z nich bude umiestnená inštalácia dokumentujúca miestne udalosti obdobia druhej svetovej vojny, súčasťou ktorej je aj pamätná tabuľa pre židovské obete vojny.       

Na konzerváciu veže a hradných múrov Hradu Šomoška vyčlenila Rozvojová agentúra BBSK 10-tis.  eur na zlepšenie technickej infraštruktúry hradnej veže. "Veža poskytuje výhľady na vrch Karanč, okolitú krajinu, pri dobrej viditeľnosti až po maďarské pohorie Matra až Budapešť," priblížila Glevická. Hrad Šomoška je navyše lokalitou globálneho geoparku aj vďaka unikátnemu kamennému vodopádu, ktorý vznikol pred štyrmi miliónmi rokov z bazaltovej lávy, a kamennému moru, ktorý vytvárajú hranoly z bazaltu a má pôvod v dobe ľadovej.       

Pred letnou turistickou sezónou spolupracujúce organizácie prvýkrát v histórii spustili zľavový program na obidvoch hradoch. Pri návšteve Hradu Šomoška dostanú návštevníci bezplatný vstup do vlastivedného múzea vo Fiľakove. Rovnako návštevníci z vlastivedného múzea majú zľavu zo vstupného na Hrad Šomoška.       

Fiľakovský hrad a hrad Šomoška spolu ročne navštívi takmer 60-tis. návštevníkov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2020
BBSK vyzval firmy aby darovali stredoškolákom počítače
Banskobystrický samosprávny kraj zareagoval na prechod stredných škôl na dištančnú výučbu výzvou, ktorú adresoval podnikateľom. Tí môžu darovať počítače študentom, ktorí by inak nemali prístup k online vzdelávaniu.
viac
21.06.2021
Stredná odborná škola vo Fiľakove sa môže pochváliť špičkovými dielňami
Spolu viac ako 1,1 milióna eur z dvoch projektov sa podarilo získať Strednej odbornej škole - Szakkӧzépiskola Fiľakovo. Z nich kompletne vynovila dielne praktického vyučovania, ktoré dnes slávnostne otvorili. Žiaci sa tak môžu vzdelávať na špičkových strojoch a získať lepšie uplatnenie v praxi.
viac
04.10.2021
BBSK opraví cestu z Fiľakova do Hajnáčky, zrekonštruuje aj osem mostov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje takmer desať kilometrov dlhý úsek cesty II/571 na juhu Lučeneckého okresu vedúci z Fiľakova k hranici s okresom Rimavská Sobota. V rámci prác počíta aj s komplexnou rekonštrukciou ôsmich mostov.
viac
22.08.2022
Začínajú rekonštrukcie eurofondových ciest na Horehroní i pri Fiľakove
Zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vo štvrtok 18. augusta oficiálne odovzdali staveniská dvoch veľkých rekonštrukčných projektov ich zhotoviteľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %