Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.10.2015 10:00

Systém platenia DPH v stavebníctve sa mení. Platiť bude posledný v reťazci


Platba daní v stavebníctve prejde výraznými zmenami. (Foto: Pixabay)


Zmenu môžu pocítiť aj mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH. Ministerstvo financií SR preto pripravilo manuál, ktorý samosprávam pomôže zorientovať sa v tejto novinke.


Daň z pridanej hodnoty v sektore stavebníctva bude od januára platiť posledný poskytovateľ stavebných prác v reťazci. Navrhuje to ministerstvo financií, ktoré tým chce riešiť problémy platobnej disciplíny a platobnej neschopnosti, ktoré sužujú podnikateľov v stavebníctve. Túto zmenu môžu pocítiť aj mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH. Ministerstvo preto pripravilo manuál, ktorý samosprávam pomôže zorientovať sa v tejto novinke.Prenos daňovej povinnosti pri stavebných prácach, v praxi tiež známy ako tuzemské samozdanenie, zároveň predstavuje ďalšie zo série opatrení v rámci boja proti daňovým únikom. „Týmto sa okrem iného obmedzí uplatňovanie neoprávnených nadmerných odpočtov v priebehu dodávok stavebných prác. Režim prenesenia daňovej povinnosti predstavuje jeden z najúčinnejších nástrojov v boji proti podvodom na DPH,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Daňová povinnosť sa bude prenášať

Prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia sa uplatní len v prípade, ak je dodávateľ a aj odberateľ stavebných prác registrovaným platiteľom DPH. V praxi to bude znamenať, že poskytovateľ stavebných prác nebude povinný k svojmu plneniu uplatniť DPH na výstupe. Inými slovami, bude fakturovať bez DPH. Daň bude prenesená na príjemcu plnenia, ktorý túto daň na výstupe prizná vo svojom daňovom priznaní a zaplatí ju štátu. V súčasnosti sa už takýto spôsob platenia DPH uplatňuje pri viacerých druhoch plnení, ide napríklad o dodanie kovového odpadu a šrotu alebo dodanie vybraných poľnohospodárskych plodín. Režim prenesenia daňovej povinnosti sa po novom rozšíri aj na stavebné práce, na dodanie stavby alebo časti stavby na základe zmluvy o dielo a tiež na niektoré prípady dodania tovaru s inštaláciou alebo montážou.

Tento režim sa teda bude vzťahovať aj na mestá a obce, ktoré sú platiteľmi DPH, ak si objednajú stavebné práce od platiteľa dane, ale aj keď poskytnú stavebné práce. „Pripravili sme pre mestá a obce manuál, v ktorom zrozumiteľne popisujeme pripravované opatrenie. Zároveň chceme samosprávam uľahčiť aplikáciu tejto zmeny, preto manuál obsahuje aj niekoľko praktických príkladov s riešeniami, s ktorými sa môžu stretnúť v praxi,“ uviedol štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %