Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.04.2019 01:50

Symbolické stromy vysadli na počesť jubilea štátnej ochrany prírody


Symbolické javory horské a lipy malolisté v blízkosti autobusovej stanice v Liptovskom Mikuláši. EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová.


Symbolické javory horské a lipy malolisté vysadili v utorok na zelených plochách v blízkosti autobusovej stanice v Liptovskom Mikuláši. Ďalším generáciám majú pripomínať sté výročie vzniku štátnej ochrany prírody na Slovensku.


Štvoricu stromov s výškou od troch do štyroch metrov zasadili vo vnútrobloku medzi ulicami Hurbanová a Janka Jesenského pracovníci Správy Tatranského národného parku (TANAP).       

„Sadili sme pôvodné a dlhoveké druhy drevín. Ak nedôjde k ich úhynu alebo poškodeniu verejnosťou, môžu sa v danej lokalite dožiť sto až dvesto rokov. Dreviny sme po výsadbe stabilizovali troma opornými kolami. Bázu kmienka sme ošetrili voči mechanickému poškodeniu jutovou tkaninou. Stromy sme prihnojili, výdatne poliali a zamulčovali,“ povedal pre TASR dendrológ Správy TANAP-u Mário Humený.       

Pri každom zo štyroch stromov bude umiestnená aj informačná tabuľa. „Verejnosť sa z nej dozvie, o akú drevinu ide a pri akej príležitosti boli vysadené,“ priblížil Humený.       

História ŠOP sa začala písať 20. októbra 1919, keď československý minister pre správu Slovenska Vavro Šrobár podpísal nariadenie pre vznik Vládneho komisariátu na ochranu pamiatok na Slovensku (súčasťou ktorého boli aj prírodné pamiatky). Vo svojom vývoji mala ŠOP niekoľko zlomových bodov, najdôležitejším bolo jej zákonné ustanovenie v roku 1955. Ďalším medzníkom je ustanovenie národných parkov na Slovensku. Prvým bol Tatranský národný park, ku ktorému sa postupne pridalo ďalších osem národných parkov a 14 chránených krajinných oblastí na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
08.10.2018
Liptáci po roku 1918 hromadne premenúvali, L. Mikuláš mal byť Masarykov
Udalosti roku 1918 sa podľa historických záznamov odohrávali v celom budúcom Československu relatívne podobne - ľudia v mestách s nadšením privítali vznik republiky, no mnohí ani presne nevedeli, o čo ide.
viac
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %