Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.10.2019 03:20

Svetový deň výživy v znamení informácií o tom, čo jeme


Ilustračná snímka, zdroj: skolske.sk


Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo OSN The Food and Agriculture Organization (FAO) oslavuje každoročne 16. október ako Svetový deň výživy. Je to deň vzniku FAO v roku 1945.


Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ BB sa venuje zdravej výžive celoročne prostredníctvom edukačnej činnosti zameranej na správne stravovanie a pitný režim. Aj v tomto roku sa deti predškolského a školského veku budú môcť oboznámiť cez projekty Školský program a Viem čo zjem so zdravou výživou a hygienou potravín. V minulom ročníku sa týmto spôsobom v pôsobnosti banskobystrického RÚVZ vzdelávalo takmer 900 žiakov. „Pri príležitosti Svetového dňa výživy bude Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu realizovať viaceré zdravotno-výchovné aktivity. Napríklad včera a dnes si zamestnanci a študenti 4.ročníka Gymnázia M. Kováča na Fončorde v B. Bystrici mohli dať otestovať v rámci výjazdu Poradne zdravia svoje kardiovaskulárne rizikové faktory biochemické parametre CHOL, GLU, TG a HDL cholesterol, tlak krvi, antropometriu, analýzu tela, meranie CO vo vydychovanom vzduchu. Súčasťou týchto aj ďalších akcií bude aj zisťovanie stravovacích zvyklostí. „ Už 18. októbra sa deti predškolského veku z dvoch tried v MŠ Karpatská budú môcť prostredníctvom Zdravej pyramídy oboznámiť s jednotlivými kategóriami potravín a koľko porcií treba z nich konzumovať, s pitným režimom, ktoré potraviny by sme mali v jedálničku uprednostniť a aký význam majú pre naše zdravie, ale ja s hygienou rúk. Súčasťou bude aj názorná ukážka koľko kociek cukru je v sladených nápojoch a skladkostiach. Získané vedomosti si budú môcť na záver otestovať prostredníctvom Výživovej magnetickej pyramídy a taniera zdravej výživy a omaľovánky s témou Zdravej pyramídy“, priblížila akcie vedúca spomínaného oddelenia MUDr Zora Kľocová Adamčáková.

Téma zdravej výživy bude obsahom edukačnej aktivity pre žiakov 3. a 4. ročníka na ZŠ v Brusne 22. októbra pod názvom „Viete čo si dnes dáte“  rámci Týždňa zdravej výživy. Pre žiakov je pripravená interaktívna hra a pracovné listy na danú tému. Prednáška pre seniorov zapojených v programe Fit Senior na tému Výživa a jej vplyv na seniora sa uskutoční 23. Októbra v priestoroch Komuce na Robotníckej ulici v Banskej Bystrici.

Podľa vyjadrenia MUDr. Kľocovej Adamčákovej zloženie stravy a stravovacie návyky zisťujú aj u klientov, ktorí navštívia základnú poradňu zdravia. V prípade zistenia rizikových faktorov vyplývajúcich z nesprávneho stravovania klientovi odborní pracovníci poradia, ktoré potraviny sú pre neho vhodné a ktoré by mal v jedálničku obmedziť. Poradenstvo v oblasti zdravej výživy v rámci nadstavbovej poradne zdravej výživy poskytujú celoročne.

Autor: (ts-RÚVZ BB)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2019
V nedeľu 1. decembra je Medzinárodný deň boja proti AIDS
Jednou z najúspešnejších kampaní, zvyšujúcich povedomie ľudí o nebezpečenstve prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie, je Medzinárodný deň boja proti AIDS (World AIDS Day). Celý svet si ho už po 31-krát pripomenie v nedeľu 1. decembra.
viac
04.04.2020
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov
V školských jedálňach sa bude môcť pripravovať jedlo pre seniorov a sociálne znevýhodnené deti, zamestnanci kuchýň však budú musieť dodržiavať prísne hygienické opatrenia.
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
27.09.2021
K Svetovému dňu cestovného ruchu budú cyklobusy do Karpát zadarmo
Na oslavu Svetového dňa cestovného ruchu odvezie cyklobus bicyklistov aj turistov zadarmo za zážitkami do Malých Karpát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %