Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
20.02.2019 03:24

Svetový deň sprievodcov prinesie bezplatné prehliadky vo viac ako 12 mestách


Ilustračná snímka, zdroj: Informačné centrum Banská Bystrica


Do Svetového dňa sprievodcov sa bezplatnými prehliadkami zapojí viac ako dvanásť miest Slovenska. Predseda Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu (SSSCR) Marián Bilačič na utorkovej tlačovej konferencii uviedol, že novinkou budú prehliadky vo viacerých cudzích jazykoch.


"Tento rok sú to opäť prehliadky nielen miest, ale aj mnohých objektov. Podujatia sa už vlastne začali 17. februára v Bardejove a budú sa končiť 2. marca v Nitre. Teda aj s ohľadom na prázdniny a fašiangové obdobie sa nám tento raz podujatia rozložili na obdobie troch víkendov," priblížil Bilačič s tým, že ide už o 16. ročník. Základným postulátom Svetového dňa sprievodcov pritom podľa neho je, že sprievodcovia jeden deň v roku poskytnú svoje služby zadarmo.       

Záujemcovia o prehliadky v Bratislave budú mať možnosť absolvovať aj prehliadky v inom ako slovenskom jazyku. "Hlavný termín, ktorý je v sobotu (23. 2.) o 14. hodine, budeme mať prehliadky Bratislavy v nemčine, angličtine, ruštine, španielčine," dodal predseda SSSCR. V Košiciach budú prehliadky aj v anglickom alebo maďarskom jazyku.       

V tomto roku by sa mali zaviesť aj rôzne technologické inovácie. Svetová organizácia cestovného ruchu podľa Bilačiča vyhlásila tento rok za rok digitalizácie. "Existujú aplikácie, ktoré môžu návštevníkom miest prostredníctvom smartfónov umožniť čerpať virtuálny obsah, ale máme napríklad aj prehliadky, ktoré je možné spestriť audiovizuálnymi vstupmi," skonštatoval.       

Technológie a digitalizácia sa podľa neho môžu stať veľkým pomocníkom sprievodcov. Na Svetový deň cestovného ruchu, ktorý pripadá na 27. septembra, by už sprievodcovia v Bratislave, ale pravdepodobne aj v iných mestách, mohli mať k dispozícií aj tie najnovšie technológie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2017
RÚVZ B. Bystrica bezplatne vyšetrí vodu zo súkromných vodných zdrojov
Odpadová voda – to je tohtoročná téma Svetového dňa vody (World Water Day), ktorý si svet pripomína každoročne 22. marca.
viac
17.05.2018
Do múzea s lampášom
Múzeá a galérie budú v sobotu 19. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Kultúrne zariadenia Žilinskej župy sa aj tento rok zapoja do Noci múzeí a galérií.
viac
01.02.2020
Ochrana mokradí a vytváranie nových je ešte viac kľúčovejšie
Pri príležitosti Svetového dňa mokradí (2. februára) to uviedlo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). Upozornilo, že ekosystémy musia byť stabilné, fungujúce a zdravé.
viac
13.03.2024
Deň hvezdární a planetárií ponúkne počas víkendu verejnosti viacero podujatí
Návrat na Mesiac je témou Dňa hvezdární a planetárií, pri príležitosti ktorého sa počas víkendu 16. a 17. marca po celom Slovensku uskutočnia v priestoroch astronomických zariadení viaceré podujatia pripomínajúce si význam odbornej, vzdelávacej a popularizačnej činnosti hvezdární a planetárií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %