Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
22.09.2017 08:26

Svetový deň cestovného ruchu v Prešovskom kraji


Plagát.


Svetový deň cestovného ruchu si v Prešovskom kraji pripomenú 23. septembra v Spišskej Belej. Podujatie je spojené s 15. ročníkom Spišského zemiakarského jarmoku, vyhodnotením kampane Legendarium a verejnosti bude predstavený aj pripravovaný nový produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť.


Svetový deň cestovného ruchu (turizmu) pripadá na 27. septembra. V tento deň v roku 1979 boli prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu a zároveň sa jedná o deň, kedy sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli.

Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bude v sobotu 23. 9. 2017 na námestí v Spišskej Belej počas 15. ročníka obľúbeného Spišského zemiakarského jarmoku. Podujatie pripravilo mesto Spišská Belá v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

V bohatom programe na námestí v Spišskej Belej sa verejnosť môže tešiť na rozmanité kultúrne vystúpenia, súťaže a vyhodnotenie letnej cestovateľskej súťaže Legendarium. V areáli sa predstavia remeselníci, pripravené budú ochutnávky tradičných jedál, výstavy plodín, zvierat i techniky.

V stánku KOCR Severovýchod Slovenska na námestí môže verejnosť spoznať pripravovaný nový produkt pútnického turizmu v rámci projektu Svätomariánska púť – Svetlo z východu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. KOCR Severovýchod Slovenska patrí k trinástim partnerom slovensko-poľského projektu, vedúcim partnerom je Prešovský samosprávny kraj. Cieľom je dobudovanie infraštruktúry na pútnických miestach a posilnenie náboženského turizmu, ktorý má veľký potenciál. Súčasťou je vytvorenie novej pútnickej trasy s prepojením na Poľsko, tzv. Svätomariánskej púte a zlepšenie infraštruktúry vo vybraných pútnických miestach na území kraja – v Litmanovej (okres Stará Ľubovňa), Ľutine (Sabinov), Gaboltove (Bardejov) a Levoči.

„Letná turistická sezóna v Prešovskom kraji bola pestrá, podľa predbežných odhadov počty turistov opäť rástli. Teší nás, že sme k aktívnemu letu prispeli aj my, pre rodiny s deťmi sme počas leta pripravili kampaň Legendarium, v ktorej poznávali Prešovský kraj prostredníctvom legiend. Do kampane bolo zapojených vyše štyridsať zariadení, medzi nimi múzeá, galérie, športové a zábavné subjekty, kde mohli návštevníci zbierať súťažné nálepky. Okrem toho v aplikácii Legendarium Go našli výletníci vyše 80 tipov na výlety po celom kraji. Do žrebovania nám prišlo takmer tritisíc súťažných ústrižkov. Práve počas osláv odovzdáme výhercom ceny a stretnú sa aj s obľúbenými maskotmi mníchom Cypriánom a rytierom Jahanesom. Podporili sme aj návštevnosť obnovených hradov formou kampane LETOHRAD 2017 a s cyklistami sme objavovali štyri oblasti Prešovského kraja počas Cyklopátraní Prešovským krajom,“ informoval Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Okrem kampaní realizuje KOCR Severovýchod Slovenska, ktorá zastrešuje rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji, aj ďalšie aktivity týkajúce sa rozvoja drobnej turistickej infraštruktúry v jednotlivých oblastiach kraja.

Podľa údajov Štatistického úradu SR v prvom polroku 2017 v Prešovskom kraji medziročne vzrástol počet návštevníkov ubytovacích zariadení o 4,5 %. Spolu od januára do júna prenocovalo v kraji 411 696 návštevníkov, priemerná doba pobytu bola tri noci. Počet zahraničných návštevníkov stúpol o 2,6 % na 113 063 zahraničných návštevníkov.

 

Autor: (Barbora ČECHOVÁ, KOCR Severovýchod Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2017
Čo prináša posledný januárový víkend v bratislavskom regióne
Bratislavský región bude aj počas posledného januárového víkendu plný zaujímavých podujatí. Svoje brány otvorí širokej verejnosti aj jeden z najvýznamnejších veľtrhov svojho druhu v strednej Európe - ITF Slovakiatour.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
30.08.2022
Počet návštevníkov PSK stúpol za prvý polrok štvornásobne
Návštevnosť Prešovského samosprávneho kraja (PSK) stúpla medziročne takmer štvornásobne. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.
viac
17.06.2023
V Prešovskom kraji odštartoval 8. ročník zábavného cestovania Legendarium
V Prešovskom kraji odštartoval už ôsmy ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %