Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.05.2019 05:25

Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca 2019


Ďakovný list si prevzal aj prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Pavol Ceľuch, dlhoročný starosta obce Sveržov v okrese Bardejov a člen Rady ZMOS.


Milióny červenokrížskych pracovníkov a dobrovoľníkov oslávili Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ČK/ČP).


Májové dni sú pre červenokrižiakov dôvodom na oslavu. Dňa 8. mája si pripomíname Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Slovenský Červený kríž si počas celého roku 2019 pripomína aj svoje významné výročie – 100 rokov od založenia Československého Červeného kríža. Od 6. do 19. mája mohla verejnosť podporiť aktivity SČK v celoslovenskej zbierke.

Svetový deň ČK/ČP pripadá na deň narodenia zakladateľa Červeného kríža Henryho Dunanta. Každý rok národné spoločnosti ČK/ČP organizujú rôzne aktivity, aby vyzdvihli jedinečnú rolu, ktorú Červený kríž a Červený polmesiac zohráva v jednotlivých krajinách. Medzinárodné hnutie ČK/ČP svojou humanitárnou činnosťou už vyše 150 rokov pomáha miliónom ľudí zmierňovať ich utrpenie. Takmer pol milióna červenokrížskych pracovníkov a 11,6 milióna dobrovoľníkov z viac ako 190 krajín ročne poskytuje pomoc a podporu 160 miliónom ľudí. Pomoc vždy poskytujeme v zmysle našich siedmich princípov – ľudskosť, nestrannosť, neutralita, nezávislosť, dobrovoľnosť, jednotnosť a univerzálnosť.

„Tento rok je pre nás bohatý na výročia. Spolu s Českým Červeným krížom oslavujeme 100 rokov od založenia spoločnej národnej spoločnosti Červeného kríža. Po prvej svetovej vojne štáty potrebovali mimoriadnu podporu pri pomoci ľuďom i zdravotníctvu, vojna vyčerpala všetkých. V tom čase sa výrazne posilnila aj vzájomná medzinárodná humanitárna podpora – storočnicu oslavuje aj Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca. V súčasnom svete, v ktorom kríz neubúda, je pomoc Červeného kríža a Červeného polmesiaca stále vysoko aktuálna,“ hovorí generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová Kesegová.

V Primaciálnom paláci v Bratislave Slovenský Červený kríž 14. mája udelil vyznamenania dobrovoľníkom, členom a ďalším vzácnym ľuďom za ich činnosť v prospech humanity.

Dobrovoľná požiarna ochrana SR

Ďakovný list udeľujeme z a spoluprácu s miestnymi spolkami SČK v rámci cvičení organizovaných obcami na záchranu života a majetku osôb, za spoluprácu s miestnymi spolkami SČK pri spoločných preventívnych akciách v obciach, ako sú cvičenia, preventívna protipožiarna kontrola spojená s poskytovaním predlekárskej prvej pomoci a za spoluprácu pri zabezpečovaní núdzového zásobovania, zmierňovania a odstraňovania následkov mimoriadnych udalosti.

 Združenie miest a obcí Slovenska

Ďakovný list za úspešnú dlhoročnú spoluprácu patrí Združeniu miest a obcí Slovenska. V spolupráci sa odráža podpora sociálnych služieb pre obyvateľov, účasť na rôznych spoločenských aktivitách miest a obcí, riešenie mimoriadnych udalostí v rámci krízových štábov, aktívna podpora územných a miestnych spolkov pri riešení individuálnych potrieb a problémov.

 

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2018
Mesto ocenilo prácu kuchárov a kuchárok školských zariadení
Pri príležitosti Svetového dňa výživy mesto Prešov v PKO – Čierny orol ocenilo v utorok (16. 10.) prácu kuchárov a kuchárok v materských a základných školách. Už 11-krát tam podľa tlačovej referentky mesta Lenky Novotnej boli lákavé a chutné jedlá. Tento ročník bol venovaný téme obilnín.
viac
21.03.2020
Vyšetrenia vzoriek vody sa presúvajú na iný termín
O presunutí termínu na bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vzoriek vody z individuálnych vodných zdrojov pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý pripadá na 22. marca, informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej webovej stránke.
viac
30.04.2020
Pomáhajú medici i dobrovoľníci
Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK).
viac
05.12.2020
Mesto Prešov pripraví štedrú večeru pre osamelých seniorov
Mesto Prešov v spolupráci so Slovenským Červeným krížom tieto Vianoce opäť pripraví štedrú večeru pre osamelých seniorov. Doručí ju priamo k nim.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %