Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.05.2018 07:00

Svedectvo o živote v koncentračnom tábore uvidia v Martine aj Čadci


Pozvánka - výrez plagátu


Slová zatvorené v kresbách – aj takto označil svoje obrazy poľský umelec Marian Kołodziej. Väzeň koncentračného tábora Auschwitz‑Birkenau, ktorý prežité utrpenie „prepísal“ do obrazov. Výstava poľského umelca putuje v Žilinskom kraji zo župného úradu do Turčianskej knižnice a následne do Čadce.


Mariana Kołodzieja (*1921 – †2009) do vyhladzovacieho tábora priviezli v prvom transporte väzňov, kde bol do septembra 1944. Ako jeden z mála väzňov prežil. Umelec svoje silné osobné zážitky z koncentračného spracoval do kresieb až o 50 rokov neskôr. „To, čo prežil  nakreslil ako odkaz, aby sa to už nikdy nezopakovalo. Aby sme všetci vedeli, čo to znamená nenávisť a čo znamená, keď sú práva všetkých ľudí potlačené nenávisťou," povedal Piotr Samerek z Veľvyslanectva Poľskej republiky v Bratislave.

Umelec po mozgovej príhode stratil takmer úplne schopnosť pohybu a maľovať mohol iba tak, že mu manželka priväzovala ceruzku k ruke. Tak na sklonku svojho života vytvoril silné svedectvo o utrpení v koncentračnom tábore, kde zahynulo vyše 1 milióna ľudí.

„Dnes je nám dobre a možno to často ani nevnímame. Lebo to dobro stále porovnáme s tým, ako nám bolo pred dvoma dňami. Ale zabúdame na časy, ktoré prežívali iní ľudia pred vyše 70 rokmi. Kiež by táto výstava slúžila ako memento pre budúcnosť, aby sa podobné hrôzy už nikdy nezopakovali," povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Výstava Apokalypsa 20. storočia už bola prezentovaná v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky. Po Bratislave je Žilina ďalším slovenským miestom, kde bola výstava sprístupnená vo vestibule Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) od 25. apríla do 7. mája. ŽSK pri organizovaní výstavy spolupracuje s poľským veľvyslanectvom.

„Je dôležité, že sme našli miesta, kde táto výstava v rámci Žilinského kraja môže byť, tak aby ju videlo čo najviac ľudí. Verím, že to osloví najmä učiteľov dejepisu a žiakov a využijú príležitosť navštíviť výstavu či už v Martine alebo potom v Čadci. A budeme radi, ak budú v takýchto aktivitách pokračovať aj ostatné kraje,“ dodala Jurinová.

Výstava Apokalypsa 20. storočia bude v Turčianskej knižnici v Martine do 27. mája a potom  by mala byť premiestnená do Kysuckej knižnice v Čadci. Stála expozícia originálov diel sa nachádza v poľských Harmężiach pri Osvienčime.

Autor: (ts-žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
22.01.2019
Nadácia Auschwitz-Birkenau prispieva k zachovaniu svedectva o tragickej kapitole
Nadácia Auschwitz-Birkenau existuje od roku 2009 a jej hlavným poslaním je zhromažďovať finančné prostriedky v tzv. Večnom fonde, do ktorého prispievajú štátne aj verejné inštitúcie i súkromní darcovia z celého sveta, a spravovať ich.
viac
25.03.2019
Uplynulo 77 rokov od prvého transportu židovských žien do Auschwitzu
Na popradskej železničnej stanici si v pondelok popoludní pri príležitosti 77. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uctili pamiatku obetí holokaustu.
viac
12.10.2021
N. Milanová: Expozícia Auschwitz-Birkenau prejde pod Múzeum holokaustu v Seredi
Presun Slovenskej národnej expozície Tragédia slovenských Židov v Štátnom múzeu Auschwitz-Birkenau v Osvienčime pod správu špecializovaného pracoviska Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea holokaustu v Seredi by mal byť zavŕšený do konca roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %