Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.04.2019 11:05

Súťaž Vráťme knihy do škôl pozná víťazov


Víťazi s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom.


Presne 8857 príspevkov, 4076 zapojených žiakov, 401 zapojených škôl a 4319 prečítaných rôznych kníh. Také sú čísla ukončeného ôsmeho ročníka celoslovenskej obľúbenej knižnej súťaže „Vráťme knihy do škôl“.


Z doručených príspevkov bolo ocenených 63, ktorí získali elektronické čítačky, notebook, tablety, encyklopédie, balíčky kníh a poukážky na knihy ako aj špeciálnu cenu. Slávnostné vyhodnotenie a oceňovanie sa konalo dnes v Aule Gymnázia L. Novomestského na Tomášikovej ulici v Bratislave.

„Bratislavský kraj organizoval súťaž Vráťme knihy do škôl už po ôsmy raz. Čísla prihlásených prác nás každoročne presviedčajú, že mladí ľudia o knihy majú záujem a že žijú aj vo svete, ktorý neovládajú mobily či tablety. Svet kníh je stále zaujímavý a v mnohých prípadoch aj poučný,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.  

Do súťaže bolo doručených 5395 textov a 3462 kresbičiek. Celkovo sa zapojilo 94 materských, 156 základných a 151 stredných škôl. Na ocenenie Knižný anje prišlo od študentov 1982 návrhov spomedzi knihovníkov, učiteľov slovenského jazyka či vychovávateľov, ktorí u žiakov podporujú záujem o čítanie.

Víťazi boli vyžrebovaní z príspevkov od čítajúcich detí a mládeže a to v kategóriách materské, základné a stredné školy, najaktívnejšie školy, knižní anjeli a vyhlásená bola aj Cena Yoli pre žiakov, ktorí prečítali niektorú z kníh od tejto vydavateľskej značky.

V rámci krajov vzbudila súťaž najväčší záujem medzi školami v Bratislavskom kraji, kde bol percentuálny podiel účasti 26%, V Košickom kraji 15%, Nitrianskom 13%, Žilinskom 10%, v Prešovskom 10%, Banskobystrickom 10%, Trenčianskom 9% a Trnavskom 9%.

Najčítanejšími knihami boli v materských školách a na I. stupni základných škôl klasické rozprávky a rozprávkové knižky ako Danka a Janka, Červená čiapočka, Tri prasiatka, O psíčkovi a mačičke, O snehuliakovi s horúcim srdcom. Na II. stupni základných škôl a stredných školách zase prevládali Malý princ, Harry Potter a kameň mudrcov, Chrám matky božej v Paríži, Na vine sú hviezdy a Trhlina.  Zo zahraničných autorov najviac oslovili  J. K. Rowling (séria o Harry Potterovi), John Green (Na vine sú hviezdy, Papierové mestá, Kam zmizla Aljaška), Shakespeare a medzi domácimi autormi vyhrali v materských školách a I. stupni základných škôl Mária Ďuríčková (Danka a Janka, O Guľkovi Bombuľkovi), Ada Žigová (O snehuliakovi s horúcim srdcom), Josef Čapek (O psíčkovi a mačičke).  Na stredných školách boli najčítanejší Jozef Karika (Trhlina), Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová (Mengeleho dievča) a Zuzana Šulajová (séria Džínsový denník).

V rámci ôsmeho ročníka súťaže „Vráťme knihy do škôl“ bolo prečítaných 4319 rôznych kníh. Najaktívnejšími čitateľmi boli dievčatá so 61,4 %. Chlapci sa umiestnili na druhom mieste s 38,6 %.

Viac informácií ako aj zoznam výhercov 8. ročníka súťaže „Vráťme knihy do škôl“ nájdete na: http://www.vratmeknihydoskol.sk/Vyhercovia.aspx

Autor: (ts-BSK-Veronika Beňadiková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
O necelé dva týždne sa začne siedmy ročník čitateľskej súťaže
Už o necelé dva týždne sa začne čitateľská súťaž „Vráťme knihy do škôl“, do ktorej môžu mladí čitatelia poslať svoj tip na dobrú knihu. Obľúbená knižná súťaž pre žiakov materských, základných aj stredných škôl nebude chýbať ani tento rok a jej siedmy ročník štartuje 15. januára 2018.
viac
06.03.2019
BSK: Zapojte sa do „Vráťme knihy do škôl“
Podpora čítania a budovanie pozitívneho vzťahu ku knihám medzi deťmi, žiakmi a študentmi je hlavnou myšlienkou čitateľskej súťaže „Vráťme knihy do škôl“, ktorá je obľúbená na celom Slovensku.
viac
19.12.2019
BSK: Deti i mladí čitatelia sa môžu opäť zapojiť do súťaže Vráťme knihy do škôl
Materské, základné a stredné školy sa opäť môžu zapájať do projektu Vráťme knihy do škôl. Jeho cieľom je motivovať deti k čítaniu, vytvárať pozitívny vzťah ku knihám a podporovať ich fantáziu.
viac
08.02.2023
Deti i mladí čitatelia sa môžu opäť zapojiť do súťaže Vráťme knihy do škôl
Materské, základné a stredné školy v Bratislavskom kraji sa môžu opäť zapájať do čitateľského projektu Vráťme knihy do škôl. Jeho cieľom je deti, žiakov a študentov motivovať k čítaniu, vytvárať pozitívny vzťah ku knihám či podporovať fantáziu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %