Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.01.2019 01:10

Súčasný kreditový príplatok pre učiteľov by sa mal zrušiť


Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová. Snímka: TASR


Súčasný kreditový príplatok by sa mal zrušiť, vyplýva to zo zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý v stredu predložila na rokovanie vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová.


Postupne by ho mal nahradiť príplatok za profesijný rozvoj. Vláda s návrhom zákona súhlasila.

Zákon v súčasnosti garantuje príplatok za kredity neobmedzene, to by sa v septembri malo zmeniť. Učitelia by o príplatky nemali prísť okamžite. Ako informuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) na svojom webe, zástupcom zväzu sa podarilo presadiť predĺženie prechodného obdobia do roku 2023 pre platnosť kreditového príplatku získaného pred navrhovanou účinnosťou tohto zákona, a to od septembra.       

Príplatok za profesijný rozvoj získaný po 1. septembri by mal mať podľa návrhu zákona platnosť sedem rokov. Získať ho môžu pedagogickí a odborní zamestnanci aj za úspešné absolvovanie rozširujúceho štúdia, štátnu jazykovú skúšku a špecializačné vzdelávanie. Možnosť získať tento príplatok bude aj za absolvovanie inovačného vzdelávania. "Príplatok za profesijný rozvoj zamestnávateľ prizná na dobu siedmich rokov najviac v sume 12 percent z platovej tarify platovej triedy a pracovnej triedy, do ktorej je pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec zaradený, z toho najviac v sume deväť percent za profesijný rozvoj v oblasti inovačného vzdelávania," uvádza sa v návrhu zákona.       

Lubyová ešte v decembri 2019 uviedla, že cieľom zmeny zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch je, aby sa zvýšila kvalita vzdelávania. Zároveň sa podľa jej slov učitelia nemajú obávať, že by v novom systéme o peniaze prišli.       

Zákon upravuje napríklad aj pracovný pomer pedagogického zamestnanca a odborného zamestnanca, ktorý sa má skončiť najneskôr uplynutím školského roka, v ktorom dovŕšil 65 rokov. "Ak ide o riaditeľa, pracovný pomer sa má skončiť uplynutím funkčného obdobia, v ktorom dovŕšil 65 rokov," uvádza sa v materiáli. Zamestnávateľ však môže s pedagogickým alebo odborným zamestnancom, ktorý dosiahol tento vek, uzatvoriť pracovný pomer najdlhšie na jeden rok.       

Rezort školstva predložil materiál na rokovanie vlády aj napriek tomu, že ostal v rozpore s dvoma subjektmi, a to s OZPŠaV a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). V návrhu zákona sa napríklad kategória učiteľa profesijného rozvoja člení na tri podkategórie, a to lektora vzdelávania, metodika profesijného rozvoja a konzultanta atestačného konania. S vytvorením nových troch podkategórií učiteľa profesijného rozvoja sa ZMOS nestotožňuje.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
14.01.2021
Hľadajú sa učitelia 1. stupňa ZŠ na tvorbu vzdelávacích videí
Štátny pedagogický ústav v spolupráci s rezortom školstva vytvára databázu krátkych vzdelávacích videí a hľadá učiteľov a učiteľky pre predmety 1. - 5. ročníka základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským, s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny a školy s vyučovaním jazyka národnostnej menšiny.
viac
30.01.2021
Mestá žiadajú vládu o zodpovednejšiu komunikáciu a lepšiu ochranu učiteľov
Únia miest Slovenska rešpektuje rozhodnutie vlády a verí, že bude nápomocná tak, ako sľúbila. Mestá, ktoré patria medzi najviac rizikové, ako aj tie, ktoré sa rozhodnú aj naďalej poskytovať obyvateľom možnosť dať sa otestovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %