Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.08.2019 10:30

Štúrovo buduje s Ostrihomom prvý cezhraničný bikesharing v Európe


Most Márie Valérie spája Štúrovo a Ostrihom už 15 rokov(Zdroj: Petitpress) Most Márie Valérie, ktorý spája Štúrovo a Ostrihom. Ilustračná snímka, zdroj: Petitpress


Mesto Štúrovo spoločne s maďarským mestom Ostrihom buduje prvý a v Európe zatiaľ jediný cezhraničný verejný systém požičovne bicyklov.


„Pozdĺž slovensko-maďarskej hranice vznikne nová forma verejnej dopravnej služby, ktorá prispeje k ešte lepšiemu prepojeniu dvoch pohraničných miest a k zlepšeniu úrovne ich vzájomnej sociálnej prepojenosti,“ skonštatoval primátor Štúrova Eugen Szabó. Prostredníctvom služby budú môcť obyvatelia a turisti prejsť cez most bicyklom a súčasne sa zníži aj miera znečistenia prostredia.       

V rámci projektu sa vybuduje v mestách Štúrovo a Ostrihom 14 nových stojanových staníc pre bicykle, šesť z nich bude v Štúrove a osem v Ostrihome. Systém sa doplní o 105 nových bicyklov. V Ostrihome pribudne do už existujúceho systému požičovne bicyklov 30 klasických bicyklov a 30 s elektrickým pohonom. V Štúrove bude umiestnených 30 tradičných bicyklov a 15 bicyklov s elektrickým pomocným pohonom. Celý systém bude vybavený obslužnou infraštruktúrou.       

Spoločne vyvinutý systém umožní záujemcom v Štúrove i v Ostrihome vypožičať si bicykel z ktorejkoľvek stojanovej stanice a taktiež ho do ktorejkoľvek stanice vrátiť. Stanice budú umiestnené v blízkosti všetkých dôležitých mestských ustanovizní oboch miest. Verejná požičovňa bicyklov bude slúžiť miestnym obyvateľom aj turistom. Rozvojové aktivity uskutočňované v rámci projektu bude na základe úspešného verejného obstarávania realizovať firma T-Systems Magyarország Zrt. spoločne so subdodávateľom Neuzer Kft.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2018
Mesto spojí s maďarským Ostrihomom cezhraničný bike sharing
Slovenské mesto Štúrovo vytvorí s maďarským mestom Ostrihom spoločný systém zapožičiavania bicyklov. Štúrovčania i návštevníci mesta si budú môcť požičať bicykel v Štúrove, odviezť sa na ňom do Ostrihomu a tam ho odparkovať.
viac
15.04.2018
Na zrekonštruovanej hrádzi v Štúrove by mal vzniknúť cyklochodník
Náklady na vyasfaltovanie vyše štvorkilometrového úseku sú predbežne vyčíslené na 180.000 eur, skonštatoval riaditeľ Odštepného závodu Bratislava Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Jozef Dúcz.
viac
17.12.2019
Testovacia prevádzka cezhraničného bikesharingu bude čoskoro spustená
Mesto Štúrovo spoločne s maďarským mestom Ostrihom buduje prvý a v Európe zatiaľ jediný cezhraničný verejný systém požičovne bicyklov. Počas uplynulého mesiaca sa uskutočnila montáž stojanových stojísk a riadiacich terminálov systému požičovne.
viac
22.03.2022
Bikesharing v Žiline spustia od piatku, rozšíri sa o nové stanice i bicykle
Zdieľané bicykle v Žiline budú v aktuálnej sezóne opäť k dispozícii od piatku 25. marca. Pre verejnosť bude pripravených 123 bicyklov, nájdu ich na 21 staniciach v meste s pevnými stojanmi. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %