Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.01.2018 10:13

Štúdiu realizovateľnosti uzla Bratislava majú dodať v prvom polroku 2018


Ilustračná snímka: (train-photos.com).


Štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava, ktorá má zásadným spôsobom ovplyvniť vývoj železničnej dopravy v hlavnom meste, má byť hotová a dodaná v prvom polroku tohto roka. Uviedla to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková.


Momentálne stále prebieha realizácia tejto štúdie, hoci sa s jej vypracovaním najprv počítalo v auguste 2017 a neskôr koncom roka 2017.       

Štúdia má pritom priniesť komplexnú analýzu súčasného stavu a riešiť bude aj dopravnú perspektívu, rozvoj, modernizáciu a vzájomné dopravné prepojenia desiatich železničných úsekov v Bratislave a okolí, 12 železničných staníc v rámci Bratislavy a 12 medzistaničných úsekov. „Štúdia má zodpovedať otázky rozvoja dopravnej infraštruktúry do roku 2020 – zlepšením služieb železničnej dopravy, zvýšením priepustnosti a spoľahlivosti, zlepšením prevádzky, interoperability a bezpečnosti železničnej infraštruktúry, skrátením cestovného času, znížením hluku a ďalších environmentálnych dopadov v rámci uzla Bratislava,” vysvetlila Pavliková. V budúcnosti by sa mal uzol stať aj základom pre prímestskú dopravu v rámci integrovaného dopravného systému v Bratislave a nosného systému hromadnej dopravy.  Pri príprave štúdie budú zohľadnené už jestvujúce štúdie, projekty a stavby, vrátane projektu terminálov integrovanej osobnej prepravy v Bratislave či záchytných parkovísk.       

Projekt modernizácie železničného uzla Bratislava by mal podľa ŽSR riešiť zvýšenie traťovej rýchlosti na vybraných úsekoch, zdvojkoľajnenie vybraných tratí, budovanie nových perónov či elektrifikáciu potrebných úsekov. Taktiež budovanie nových železničných zastávok ako Bratislava Lamačská brána, Patrónka, Trnávka, Ružinov, zastávka Mladá Garda, Devínska Nová Ves a Vrakuňa. Riešiť má aj vybrané železničné stanice ako prestupné uzly na MHD či rušenie úrovňových križovaní železničnej trate s pozemnými komunikáciami a ich následné nahrádzanie mimoúrovňovými. Projekt sa má zaoberať aj výstavbou novej železničnej stanice Bratislava - Letisko M. R. Štefánika a jej napojenie na sieť ŽSR s funkciou medzinárodnej zastávky.

„V rámci štúdie sa bude riešiť aj železničná stanica Bratislava Filiálka ako centrálna stanica mesta pre prímestskú dopravu s kratšími nástupišťami umiestnenými v menšej hĺbke pod povrchom a tým aj bližšie k nadväzujúcim zastávkam MHD na Trnavskom mýte,” podotkla Pavliková.       

Hlavné mesto v tohtoročnom rozpočte vyčlenilo financie na výstavbu záchytného parkoviska cintorín Vrakuňa. Tento rok sa pripravuje vybudovanie záchytných parkovísk aj v okolí Bratislavy. Podľa ministra dopravy Árpáda Érseka to bude v Pezinku, Nových Košariskách a Ivanke pri Dunaji.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Primátor I. Nesrovnal: V prípade Hlavnej stanice je čas konať
Posledný deň minulého roku vypršala Zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi Hlavným mestom SR Bratislavou a spoločnosťou Transprojekt s.r.o. (investorom projektu výstavby Hlavnej stanice), ktorá poškodila všetkých Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta.
viac
27.01.2017
Karlova Ves bude poskytovať dotácie podľa nových pravidiel
Firmy, združenia, spolky, organizácie a rovnako tak podnikatelia so sídlom alebo sférou činnosti na území bratislavskej Karlovej Vsi budú môcť i v tomto roku požiadať mestskú časť o dotáciu, určenú pre verejnoprospešné služby a účely, podporu podnikania a zamestnanosti.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
06.12.2017
Bratislava predkladá mestským poslancom na schválenie rozvojový rozpočet
Rozpočet nhlavného mesta na rok 2018 plánuje celkové príjmy vo výške 368,2 mil. eur, čo predstavuje medziročné navýšenie o 7,3 %. V rovnakej sume sú plánované aj výdavky mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %