Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.03.2019 09:15

Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc


Ilustračná snímka (tasr)


Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.


Vedci im predstavia svet najmenších častí hmoty a urýchľovače a detektory, ktoré ich študujú. Analýzou autentických údajov z Veľkého hadrónového urýchľovača (LHC) v CERNe študenti získajú predstavu o súčasnej fyzike. Boris Tomášik z Katedry fyziky Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici sa teší na túto udalosť: "Študenti aj ich profesori sú z tejto akcie nadšení. Píšu nám o tom už teraz, keď sa u nás prihlasujú."

Fyzika častíc je jednou z najdôležitejších oblastí vo vede. Objav Higgsovho bozónu na LHC v lete 2012 viedol k veľkému záujmu verejnosti o fyziku častíc. Fyzici pokračovali v štúdiu Higgsa, hľadaní nových častíc a pochopení tajomstiev tmavej hmoty, neutrín a ďalších.

Základnou myšlienkou programu je nechať študentov, aby čo najviac pracovali ako skutoční vedci. Špičkové časticové experimenty sprístupnili experimentálne údaje na účely vzdelávania v rámci Masterclasses. "V priebehu dňa študenti porozumejú tomu, ako sa rodí vedecký objav," hovorí Ivan Melo zo Žilinskej Univerzity, národný koordinátor projektu.Na konci každej Majstrovskej triedy sa študenti zapoja do videokonferencie s fyzikmi z CERNu spolu s ďalšími študentskými skupinami z rôznych krajín, aby diskutovali o svojich výsledkoch. "V našej oblasti výskumu pracujú na tom istom experimente tisíce vedcov na celom svete," hovorí Melo. "To si vyžaduje neustálu komunikáciu prostredníctvom videokonferencie. Študenti sa môžu zoznámiť s týmto skutočným vedeckým pracovným prostredím na Masterclasses. "

Masterclasses na Slovensku sú súčasťou každoročného programu Medzinárodné majstrovské triedy. Vedci na viac ako 200 univerzitách a laboratóriách sú hostiteľmi Masterclasses v domácich inštitúciách. Masterclasses budú prebiehať tento rok od 7. marca do 17. apríla vo viac ako 50 krajinách sveta. Celosvetová účasť odráža medzinárodnú spoluprácu v oblasti fyziky častíc.

 Medzinárodné majstrovské triedy organizuje Medzinárodná skupina pre popularizáciu časticovej fyziky (IPPOG). IPPOG je nezávislá skupina zástupcov z krajín zapojených do výskumu v CERNe a z ďalších vedúcich výskumných laboratórií. Cieľom skupiny je sprístupniť časticovú fyziku verejnosti.

 Masterclasses sa v Banskej Bystrici uskutočnia 11. Apríla 2019 na Fakulte prírodných vied UMB.

Autor: (ts-umb-Ing. Dana Straková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2017
Zimný štadión v Banskej Bystrici bude opäť dejiskom netradičného podujatia
Už túto stredu sa uskutoční športovo-kultúrne podujatie organizované pod záštitou rektora Univerzity Mateja Bela doc. Ing. Vladimíra Hiadlovského, PhD., v spolupráci s univerzitným hokejovým tímom UMB Hockey Team a Radou študentov mesta Banská Bystrica – Zo školy na zimák.
viac
19.11.2019
Počet študentov na UMB sa zvýšil o viac ako 1100
Počas Dňa otvorených dverí 13. novembra 2019 sa zvýšila koncentrácia študentov na všetkých fakultách Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Jednotlivé fakulty navštívilo 1119 študentov stredných škôl a gymnázií, ktorí prejavili záujem pokračovať v štúdiu na univerzite v srdci Slovenska.
viac
01.08.2023
V prvý augustový víkend bude námestie patriť festivalu Voľné pódium
Už po štvrtý raz sa v meste pod Urpínom uskutoční trojdňový hudobný festival Voľné pódium, ktorý aj v tomto roku spestrí program Banskobystrického kultúrneho leta.
viac
14.09.2023
Na UMB v B. Bystrici vznikne nová fakulta telesnej výchovy, športu a zdravia
Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici bude od 1. januára budúceho roka pôsobiť nová fakulta telesnej výchovy, športu a zdravia. Vznikne rozdelením Filozofickej fakulty UMB.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %