Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
01.08.2019 02:15

Stropkovský jarmok oslavuje jubileum


Ilustračný výrez plagátu


V Stropkove vrcholia prípravy na 25. ročník obnoveného jarmoku. Od piatku do nedele sa v meste očakávajú tisícky návštevníkov, pre ktorých je pripravený bohatý kultúrny program. Hlavnými účinkujúcimi je Jana Kirschner a Hex.


Rok 2019 je pre Stropkov v mnohom jubilejný: v marci oslávili 615. výročie prvej písomnej zmienky, v máji 350. výročie založenia Bratstva sv. škapuliara a tretím jubileom sa pýši nadchádzajúci jarmok. Jeho neoficiálnym začiatkom bude v piatok popoludní tradičné stretnutie partnerských miest Stropkova – poľských Korczyny, Bilgoraja a Ropczyc, Bíliny z Čiech a Novovolynska z Ukrajiny. Slávnostné otvorenie jarmoku je naplánované na šestnástu hodinu na Námestí SNP. „Stropkovský jarmok, ktorého tradíciu sme obnovili v roku 1995, je právom hodnotený ako jeden z najatraktívnejších na východe Slovenska. Vďaka za to patrí mojim predchodcom i tímu organizátorov, ktorí za štvrťstoročie dostali jarmok do súčasnej podoby, keď počas prvého augustového víkendu do Stropkova prúdia tisíce ľudí zo Slovenska i zahraničia,“ uviedol primátor Stropkova. Hlavnými účinkujúcimi piatkového programu bude poľská formácia Tolhaje prezentujúca folklórnu hudbu pohraničia v jedinečnom štýle a vrcholom večera bude koncert skupiny Hex. Deti si v piatk popoludní prídu na svoje v interaktívnom predstavení Baby band s pesničkami Fíha a tralala. Sobotný večer bude patriť prešovskej reggae kapele Akustika a vyvrcholí koncertom Jany Kirschner. Počas obidvoch večerov sa po skončení hlavného programu žrebuje bohatá tombola.

Pre motoristov bude centrum mesta uzavreté od piatkového rána. Uzávierka potrvá do nedeľného popoludnia a tranzitná doprava bude presmerovaná cez mestskú časť Bokša. Predajné stánky budú rozmiestnené na ulici Hlavnej, občerstvenie je lokalizované na Námestí SNP. Neodmysliteľnou súčasťou jarmoku je obľúbená Ulička remesiel. V tomto roku tam bude mesto v spolupráci s Podduklianskym osvetovým strediskom vo Svidníku realizovať projekt Remeslo má zlaté dno. Verejnosť sa bude môcť oboznámiť a prostredníctvom tvorivých dielní i vyskúšať brašnárstvo, tkanie na krosnách, povrazníctvo, zvonolejárstvo, drevorezbu motorovou pílou i ďalšie tradičné remeslá. Pre najmenších bude v uličke v sobotu popoludní pripravená Papierová tvorivá dielňa, Zábavné popoludnie s Usmievankou a ďalšie pútavé akcie. „V rámci jarmoku sa samozrejme snažíme čo najviac propagovať aj naše mesto. Aj v tomto roku bude mať v Uličke remesiel svoj stánok Turistické informačné centrum. V ponuke bude mať viacero nových propagačných materiálov a určite najatraktívnejšou novinkou bude razič mincí s motívom Stropkova,“ priblížil primátor. Organizátori sa v tomto roku zamerali aj na praktickejšie novinky. Po dlhých rokoch sa rozhodli nahradiť neestetické chemické prenosné toalety kontajnerom s plnohodnotnými toaletami.

Počas celého jarmočného týždňa sa v meste konajú sprievodné podujatia v rámci Stropkovského kultúrneho leta – fotografické výstavy, divadelné predstavenia či vernisáže výtvarníkov, v stredu sa 30 darcov zúčastnilo na Jarmočnej kvapke krvi.

 

Autor: Peter Novák, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
21.09.2023
Stará Ľubovňa: V meste štartuje 30. ročník tradičného jarmoku
V Starej Ľubovni vo štvrtok štartuje jubilejný 30. ročník tradičného jarmoku. Vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na mestskom úrade Eva Kollárová TASR informovala, že na návštevníkov čaká až do nedele (24. 9.) bohatý kultúrny program na dvoch pódiách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %