Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.04.2017 10:01

Stromy do ankety Strom roka 2017 treba prihlásiť do 30. apríla


Hruška ružová z Bošáce, víťazka slovenskej ankety Strom roka 2015.


Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy či organizácie môžu do 30. apríla prihlásiť strom, ktorý je ich srdcu blízky, do 15. ročníka ankety Strom roka. Vyhlásila ju Nadácia Ekopolis s cieľom upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.


     "Vstupujeme do jubilejného ročníka ankety a ako obvykle je to príležitosť na ohliadnutie sa do minulosti. Počas celej jej histórie bolo nominovaných viac ako tisíc jedinečných starých stromov. Tisíc stromov je aj tisíc osobitných životných príbehov a najmenej tisíc všímavých ľudí, ktorí si uvedomujú ich cenu pre naše kultúrne a prírodné dedičstvo. Radi sme im – stromom i ľuďom - dali v ankete priestor na zviditeľnenie," uviedol Milan Hronec, programový manažér banskobystrickej nadácie.       

Komisia v máji vyberie z prihlásených stromov 12 finalistov. Ich fotografie a príbehy budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a potrvá do konca septembra tohto roka. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na stránke www.ekopolis.sk a na sociálnej sieti www.facebook.com/nadacia.ekopolis. V októbri súťaž vyhodnotia a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2017. Postúpi do celoeurópskeho finále, do ankety Európsky strom roka.       

Víťazný strom súčasne dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť) a finančný príspevok na ošetrenie 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, získajú takisto 300 eur a môžu ich použiť na ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.       

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne a podporujú ju ISA Slovensko, Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už po šiesty rok spevák Peter Lipa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
O víťazovi ankety Strom roka 2016 môžete rozhodnúť už len pár dní
Už len pár dní je otvorené hlasovanie v ankete Strom roka 2016. Do konca septembra 2016 môžete zahlasovať za jedného z dvanástich finalistov a zvýšite tak jeho šance na ošetrenie.
viac
08.11.2019
Stromom roka 2019 sa stala oskoruša domáca z Uzovskej Panice
Strom získal 6710 hlasov a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
09.04.2022
Anketa Strom roka hľadá finalistov 20. ročníka
Staré, vzácne, či ohrozené – všetky majú svoj príbeh. Reč je o obľúbených stromoch, ktoré môže verejnosť aj v roku 2022 nominovať do ankety Strom roka a vybrať ten najsympatickejší strom na Slovensku. Prihlášky je možné posielať do 30. apríla 2022.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %