Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.04.2019 10:15

Strom roka 2019


Strom roka 2019 - logo


Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.


Do konca apríla 2019 môžu jednotlivci, mestá, školy či organizácie prihlasovať stromy, ktoré sú ich srdcu blízke. Cieľom ankety je upozorniť na krásu a hodnotu stromov a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Aktuálne prebieha 17. ročník ankety. Patronát nad anketou prevzal už po ôsmy rok spevák Peter Lipa.

Nominácia stromov:

- registrácia a prihlásenie stromu do ankety online na linku https://ekopolis.egrant.sk/

- prostredníctvom formulára Nominačný formulár, ktorý zašlete na adresu našej nadácie: Nadácia Ekopolis, Komenského 21, 97401 Banská Bystrica, zn. Strom roka 2019. Vyplnený papierový nominačný formulár pošlete spolu v 3 kópiach a priložíte k nim 3 - 5 fotografií stromu v papierovej podobe. Pokiaľ je to možné, pošlite  fotografie stromu z rôznych uhlov pohľadu, príp. z rôznych vegetačných období. Neposielajte kópie zviazané, ani v nijakom plastovom obale!

- prihlásenie je možné do konca apríla 2019.

Vyberte si len jeden z týchto spôsobov a neposielajte nominácie duplicitne. 

Pred odoslaním Vašej nominácie prosím skontrolujte, či:

- V prípade elektronickej nominácie je max. veľkosť všetkých príloh spolu 5 MB

- V prípade papierovej nominácie obálka obsahuje: formulár (3x), fotografie (3-5 ks), označenie „Strom roka 2019“

Hlasovanie

Z prihlásených stromov vyberie odborná komisia 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety začne ako tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2019.

- Fotografie s príbehmi stromov – finalistov, za ktoré možno hlasovať na našom webe .

- Hlasovanie je ďalej možné formou hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v časopise Krásy Slovenska.

- Hlasovať je možné aj formou SMS a to zaslaním správy vo formáte STROM*XX*kontaktne údaje (kde XX je číslo stromu v rozsahu 1-12) na číslo 7773.

- Alebo na sociálnej sieti Facebook v našom fotoalbume.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2019 a automaticky postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur.  Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Súčasťou aj tohto ročníka sú:

- fotografické súťaže,

- zorganizovanie odborného semináru spojeného s ukážkou odborného ošetrenia pre zástupcov samosprávy, úradníkov v 3 mestách.

Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES.

Spôsoby nominácie

- Strom môžete do ankety najjednoduchšie prihlásiť tak, že vyplníte elektronický formulár (preferovaný spôsob nominácie). Pri registrácii vyberte z ponuky programov "Anketa Strom roka 2018".

- Vyplnený papierový nominačný formulár pošlete spolu v 3 kópiách a priložíte k nim 3 - 5 fotografií stromov v papierovej podobe. Pokiaľ je to možné, pošlite fotografie stromu z rôznych uhlov pohľadu, príp. z rôznych vegetačných období.

- Vyberte si len jeden z týchto spôsobov a neposielajte nám prosím nominácie duplicitne, ďakujeme za pochopenie.

- pred odoslaním vašej nominácie prosím skontrolujte, či:

V prípade papierovej nominácie obálka obsahuje: formulár (3x), fotografie (3 - 5 ks), označenie „Strom roka 2018“

ADRESA: Nadácia Ekopolis Komenského 21 974 01 Banská Bystrica heslo: STROM ROKA 2018

KONTAKTNÁ OSOBA: Milan Hronec programový manažér hronec@ekopolis.sk 048 / 47 01 095, 0911 452 457

Autor: (ts-nadacia ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila ďalší ročník ankety Strom roka
Ďalší, v poradí už 17. ročník populárnej slovenskej ankety Strom roka, vyhlásila v týchto dňoch Nadácia Ekopolis. Od 1. apríla je možnosť nominovať obľúbené stromy, ktoré budú súťažiť o hlasy verejnosti a odmeny na ich odborné ošetrenie.
viac
17.10.2020
Za Strom roka 2020 sa dohlasovalo, víťazný strom zverejnia koncom októbra
Ľudia, ktorí počas tohto roka hlasovali za Strom roka 2020, sa výsledky dozvedia až koncom októbra. Víťazný strom získa nielen prestížny titul, ale postúpi aj do súťaže Európsky strom roka, kde bude reprezentovať krajinu.
viac
31.07.2023
O titul Strom roka zabojuje aj dub sivozelený v Melčiciach-Lieskovom
Dub sivozelený v areáli Základnej školy s materskou školou Jána Smreka v obci Melčice-Lieskové v Trenčianskom okrese je jedným z 12 stromov, ktoré sa v tomto roku budú uchádzať o titul Strom roka.
viac
27.03.2024
Štartuje ďalší ročník ankety Strom roka, posielanie nominácii je spustené
Nadácia Ekopolis spúšťa ďalší ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je zviditeľniť staré, vzácne a ohrozené stromy a prispieť k ich odbornému ošetreniu a záchrane. Možnosť nominovať strom do ankety bola spustená v pondelok (25. 3.) a potrvá mesiac. Informovala o tom Martina Hromadová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %