Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.02.2017 10:36

Stretnutie s históriou bude o nálezoch z doby bronzovej


Ilustarčná snímka: (int).


Záhorské osvetové stredisko (ZOS) spolu s Klubom priateľov histórie v Senici pokračuje v cykle prednášok pre verejnosť s názvom Stretnutie s históriou.


V stredu 8. februára bude archeológ Pavel Jelínek v dome kultúry hovoriť o vykopávkach na pohrebisku zo staršej doby bronzovej, ktoré objavili počas predstihového výskumu miesta pre budúci hotel v Senici. Program doplní premietanie dokumentárneho filmu Stanislava Mancu Doba bronzová.       

Lokalita nazývaná Sedlička sa nachádza na vyvýšenine a tak sa na nej usídľovali ľudia už pred tisícročiami z dôvodu, že stadiaľ mali kontrolu nad brodom cez potok Teplica. Nálezy tam boli očakávané, prvé hroby sú známe už spred sto rokov. Podľa Jelínka, ako pred časom uviedol, je Senica archeologicky bohaté a zaujímavé teritórium, avšak výskumov sa tam robí zatiaľ pomerne málo. Na pohrebisku našli ženské a detské hroby, mužský bol iba jeden, v hroboch boli položené predmety bežnej potreby a nástroje. Skúmaný priestor, zhruba 50 metrov dlhý a 30 metrov široký, sa podľa všetkého nachádzal na okraji obývanej lokality.      

Cyklus prednášok organizujú v Senici už tretí rok. Ako uviedla riaditeľka ZOS Ľubica Krištofová, pre Seničanov už pripravili témy ako Senica na starých pohľadniciach, Najstaršia história mesta či Historický hostinec.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2017
Na Záhorí sa bude bojovať o Stalingrad
Vojenský výcvikový priestor Záhorie začal od pondelka ožívať vojenskou históriou. Registrovaní účastníci, milovníci vojenskej histórie, už postupne pripravujú tábor, ktorý v sobotu privíta tisícky návštevníkov. Slovenské piesky 2017 si tento rok pripomenú 75. výročie bitky o Stalingrad.
viac
27.11.2020
Európska noc výskumníkov prinesie experimenty a prednášky online
Európska noc výskumníkov prinesie aj tento rok žiakom a fanúšikom vedy experimenty a prednášky, avšak v online priestore. Podujatie sa uskutoční v piatok od 9.00 do 21.45 h, uvádza sa na webe Noci výskumníkov.
viac
24.06.2022
Záhorie ponúka divadelné šermovanie, folklórny festival aj adrenalínové preteky
Bohatý program od aktívneho oddychu, divadla spojeného so šermom cez festival až po folklórne slávnosti je pripravený v sobotu a nedeľu (25. - 26. 6.) pre obyvateľov a návštevníkov Záhoria.
viac
27.07.2022
Na Kunovskej priehrade pribudli nové atrakcie
Na Kunovskej priehrade pri meste Senica pribudli na pláži nové atrakcie v podobe dvoch hracích prvkov, ktoré zrealizovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Záhorie v spolupráci s mestom Senica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %