Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.04.2019 03:05

Stredoškoláci sa na jeden deň stali časticovými fyzikmi


Ilustračná snímka


Katedra fyziky na FPV UMB usporiadala 11. apríla už pätnástykrát Majstrovské triedy z časticovej fyziky. Privítali sme 104 stredoškolákov zo škôl Banskobystrického a Žilinského kraja. Hlavným bodom programu bola praktická analýza dát, nameraných v experimente ATLAS na urýchľovači LHC v CERNe.


Účastníci sa s analýzou popasovali úspešne aj vďaka podpore inštruktorov a dopoludňajším prednáškam o elementárnych časticiach a experimentoch v časticovej fyzike, ktoré predniesli prof. Dr. Boris Tomášik, a Mgr. Michal Mereš, PhD. Na záver programu sme sa videokonferenčne spojili s CERNom a univerzitami v Lecce, Opave, Zaragoze, ako aj Brookhavenským národným laboratóriom v USA. Keďže všetci sme v ten deň pracovali na rovnakej analýze dát, porovnali sme si výsledky a študenti mali možnosť klásť fyzikom z CERNu svoje otázky. Osobitosťou bystrických Masterclasses bola panelová diskusia, v ktorej sa budúci maturanti dozvedeli o možnostiach štúdia fyziky alebo učiteľstva fyziky priamo od študentov a doktorandov rôznych slovenských a českých univerzít.

Autor: Boris Tomasik


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2018
Nájdi si prácu na zimáku – 2. ročník Veľtrhu kariéry a pracovných príležitostí
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) a UMB Hockey Team (univerzitný hokejový tí) pod záštitou rektora Vladimíra Hiadlovského v spolupráci s mestom Banská Bystrica organizujú podujatie Zo školy na zimák – Univerzitný deň pracovných príležitostí.
viac
18.10.2018
Univerzitný deň kariéry 2018 (UDK)
Deviaty ročník veľtrhu pracovných príležitostí a kariérového poradenstva Univerzitný deň kariéry, ktorý je určený všetkým študentom a absolventom UMB v Banskej Bystrici.
viac
28.03.2019
Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc
Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.
viac
14.09.2023
Na UMB v B. Bystrici vznikne nová fakulta telesnej výchovy, športu a zdravia
Na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici bude od 1. januára budúceho roka pôsobiť nová fakulta telesnej výchovy, športu a zdravia. Vznikne rozdelením Filozofickej fakulty UMB.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %