Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.04.2018 11:55

Stred Európy sa ukrýva pod vežou Kostola sv. Jána Krstiteľa


Ilustračná snímka


Stred Európy si privlastňuje kdekto, každý správny Slovák ale vie, že geografický stred Európy sa nachádza na strednom Slovensku neďaleko obce Kremnické Bane. Konkrétne na mieste Kostola sv. Jána Krstiteľa, ktorý si tu postavili obyvatelia okolitých obcí.


"V roku 1872 talianski inžinieri premeriavali trasu uhorskej železnice a pri svojich výpočtoch vypočítali, že stred Európy by sa mal nachádzať priamo v kostolíku. Hovorí sa, že ten geografický stred Európy je priamo pod vežou Kostola sv. Jána Krstiteľa," priblížil pre TASR brat Igor z Noviciátneho domu sv. Jozefa v Kremnických Baniach.       

Stred Európy symbolicky znázorňuje aj kameň, do ktorého sú vsadené dve pamätné tabule. Jedna pripomína prijatie Ústavy SR a druhá vznik Slovenskej republiky. "Mal som tu už rôznych ľudí zo zahraničia, ktorí s úsmevom tvrdili, že ten geografický stred Európy je aj u nich. Boli napríklad z Rakúska, Poľska, ale počul som dokonca, že geografický stred je v Litve alebo Portugalsku," dodal s úsmevom brat Igor.       

Panorámu miesta dotvára aj malý amfiteáter, kde sa príležitostne konajú rôzne podujatia, kostolík s cintorínom a spomínaný kláštor kapucínov, ktorí tu pôsobia približne dvadsať rokov. "Momentálne sme tu ôsmi bratia a z toho dvaja sme novici. Takže šiesti sú stále bratstvo a novici sa každý rok menia," priblížil brat Igor.       

Aj keď sa na prvý pohľad môže podľa jeho slov zdať, že tu vedú pustovnícky život, opak je pravdou. "My kapucíni sme boli kedysi nazývaní a myslím, že aj dnes je to aktuálne, ako bratia ľudu. Takže ľudia za nami chodia, máme s nimi veľmi dobré vzťahy a spolu žijeme v takej jednoduchosti, prostote a snažíme sa v dnešnej dobe žiť to evanjelium," uviedol.       

Kapucíni sú tu aj pre tých, ktorých zaujíma miestny kostol. Brat Igor zapálene rozpráva o jeho histórii. Kostolík tu stál už okolo roku 1200 a to v podobe neskoro-románskej kaplnky. Neskôr bola prestavaná a plnila funkciu kostola pre okolité obce, ktoré vlastné kostoly nemali. Jeho interiér zaujme už na prvý pohľad svojou modrou farbou i dvojpodlažným chórom.       

"Kostol tak, ako ho vidíme teraz, sa zachoval z obdobia baroka. Z tohto obdobia, teda zo začiatku 18. storočia, pochádza aj oltárny obraz a kazateľnica," dodal brat Igor. Tá je pôvodná, až na drevené plastiky štyroch apoštolov a Ježiša, ktoré boli počas komunizmu odcudzené. V 90. rokoch sa o obnovu kostola, ktorý bol v dezolátnom stave, zaslúžili rodáci z Nemecka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2017
Európa pre slovenské mestá a regióny
Mestá a regióny Európsku úniu mimoriadne zaujímajú. Prečo? Lebo, ako sa hovorí, tím je taký silný ako jeho najslabší článok. Ak sa teda systematicky a rozumne sústreďuje pozornosť aj na tých slabších, posilní to aj celok.
viac
28.01.2017
Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
Charta európskych vidieckych obcí bola založená v roku 1989. Vtedy k nej pristúpilo dvanásť obcí a postupne sa rozrastala s rozširovaním Európskej únie. Dnes má 28 členov - 28 obcí z každej krajiny EÚ. Medzev sa stal jej členom v roku 2005, po tom, čo Slovensko vstúpilo do Európskej únie.
viac
01.08.2022
V priestoroch niekdajšej školy vznikne osem nájomných bytov
V priestoroch bývalej školy v obci Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom vznikne osem nových nájomných bytov. Práce na rekonštrukcii budovy majú odštartovať v auguste, stavba by mala byť dokončená do dvoch rokov. Uviedol to starosta obce Juraj Vozár.
viac
05.06.2023
Obec zaviedla poplatok za rozvoj, o bývanie je tu záujem
V obci Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom zaviedli nový miestny poplatok za rozvoj vo výške 30 eur za meter štvorcový stavby. Jedným z dôvodov je i záujem o bývanie v obci neďaleko Kremnice, kde sa sťahujú najmä ľudia z väčších miest. Uviedol to starosta obce Juraj Vozár.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %