Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.04.2016 09:00

Strechu na židovskej synagóge v Prešove opravia do konca mája


Strecha synagógy by mala byť hotová do niekoľkých týždňov. (Foto: mapio)


V dôsledku rekonštrukcie strechy sú návštevy prešovskej ortodoxnej židovskej synagógy na Okružnej ulici dočasne obmedzené. S opravou strechy začali v marci a hotová by mala byť do konca mája.


Židovská náboženská obec (ŽNO) v Prešove preto žiada návštevníkov, aby venovali zvýšenú pozornosť pri návšteve a plne rešpektovali vyznačené zóny pre zákaz vstupu. Záujemcovia o prehliadku by sa mali dopredu nahlásiť. Strechu naposledy opravovali v 90. rokoch minulého storočia, po 20 rokoch začala pretekať, informoval TASR kancelár ŽNO Peter Chudý. V synagóge sú unikátne maľby, preto s opravou nemohli čakať. Okrem výmeny celej krytiny menia aj nahnité drevené časti, drevo napadnuté červotočom. „Je to pomerne nákladná vec. Rokovali sme aj s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí, ktorý v rámci svojho grantového programu nám v tomto roku vyšiel v ústrety a časť tejto sumy je ochotný v rámci grantu preplatiť. Zvyšok budeme realizovať z vlastných zdrojov, to znamená z vlastných úspor. Hodnota strechy je zhruba okolo 60.000 eur,“ uviedol Chudý. ŽNO ešte čaká oprava niektorých malieb vo vnútri synagógy, ktoré neboli zrekonštruované.

Výhľadovo by chceli jednu voľnú budovu v suburbiu na Okružnej ulici premeniť na múzeum judaík, ktoré je teraz umiestnené na dámskej galérii v ortodoxnej synagóge. Radi by tu vystavili aj niektoré artefakty, ktoré majú v depozitoch a časť budovy venovať otázke holokaustu. Informácie o ukončení prác na synagóge budú aktualizované na stránke www.synagóga-presov.sk. V letných mesiacoch tu už plánujú tradičný cyklus koncertov. Ortodoxná synagóga v Prešove bola postavená v rokoch 1897 – 1898. Exteriér budovy má hladké fasády, členené štíhlymi oknami. Interiér je zdobený bohatými nástennými maľbami v orientálnom štýle. Expozícia judaík administratívne patrí Slovenskému národnému múzeu, oddeleniu židovskej kultúry v Bratislave. V zbierke sa nachádzajú tiež dobové predmety z pôvodného Židovského múzea, ktoré vzniklo v Prešove v roku 1928.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Slovenskí škôlkari „maľujú rozprávky“
Projekt Eurorozprávky iniciovali prešovské učiteľky. Škôlkari výtvarne spracovávajú rozprávky európskych krajín.
viac
21.10.2020
Holíč prijme finančnú výpomoc štátu vo výške 239 000 eur
Mesto Holíč prijme v súvislosti s výpadkom dane z príjmov fyzických osôb v dôsledku pandémie nového koronavírusu finančnú výpomoc štátu vo výške 239 000 eur.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
07.04.2022
Prešov chce v tomto roku opraviť komunikácie za takmer tri milióny eur
Do opráv ciest, chodníkov a parkovísk plánuje mesto Prešov v najbližších troch rokoch investovať takmer 5,5 milióna eur. V tomto roku to majú byť rekonštrukčné práce za takmer tri milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %