Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.10.2019 02:15

Strategické plánovanie v práci s mládežou pre samosprávy


Ilustračná snímka


Začiatkom roka 2020 vyhlási Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR výzvu na predkladanie žiadostí o dotáciu v programe KOMUNITA mladých.


Obce a mestá tak majú možnosť financovať svoje aktivity pre mládež na základe vytvoreného a zastupiteľstvom schváleného strategického dokumentu pre oblasť mládeže, ktorý je podmienkou pre oprávnenosť žiadostí.

Aby sa do výzvy v roku 2020 mohli mestá a obce zapojiť, organizuje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v novembri vzdelávania, na ktorých sa zástupcovia obcí a miest naučia ako vytvoriť analýzu potrieb mládeže a na jej základe vypracovať strategický dokument pre oblasť mládeže na lokálnej úrovni. Vzdelávania sú financované zo štátneho rozpočtu a sú pre účastníkov bezplatné. Prihlásiť sa môžete prostredníctvom registračného formulára.

Na podporu práce s mládežou v mestách a obciach bolo už v roku 2019 vyčlenených približne 55 000 €. Samosprávy s vytvoreným strategickým dokumentom pre oblasť mládeže oživili prostredníctvom dotácie komunitu mladých vo svojich obciach a mestách.

Príkladom dobrej praxe je mesto Nové Zámky, ktoré si za cieľ vytýčilo posilniť postavenie mladých ľudí v meste prostredníctvom založenia mládežníckeho parlamentu. Aj mladí ľudia majú právo byť vypočutí a spolupodieľať sa na napredovaní mesta. Mladí ľudia z obce Heľpa mali vďaka participatívnemu rozpočtu príležitosť naplánovať mini-projekty a realizovať svoje nápady. Zorganizovali tvorivé dielne, súťaž vo varení tradičných a moderných jedál „Food Fest“ Heľpa a iné športové, kultúrne či spoločenské podujatia, prostredníctvom ktorých sa stávajú zodpovednými za komunitu a prispievajú k zvyšovaniu kvality života v obci.

Obce a mestá potrebujú mladých ľudí, ktorým záleží na dianí vo svojom okolí, ktorí rozvíjajú komunitu a budujú vzťahy. Aktívna mládež je hnacím motorom života v komunite a budúcnosťou krajiny. Samospráva má pritom dôležitú úlohu na systematizácii práce s mládežou na lokálnej úrovni.

Kontakt na organizátora vzdelávaní: Michaela Koprdová, michaela.koprdova@iuventa.sk,

Autor: (ts-iuventa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2016
Mesto Nitra žiada o dotáciu na likvidáciu čiernych skládok v mestských častiach
Mesto Nitra podalo v polovici júla tohto roka žiadosť na Environmentálny fond o poskytnutie dotácie na likvidáciu čiernych skládok. Ak bude mesto úspešné, môže v rámci projektu Sanácia nelegálnych skládok odpadu v meste Nitra získať z Recyklačného fondu subvenciu vo výške 58 132 eur.
viac
13.02.2021
Vybavenie školských jedálni podporí rezort školstva dvojmiliónovou dotáciou
Na vybavenie školských jedální na celom Slovensku poskytne v tomto roku rezort školstva dva milióny eur. Počas výjazdu do Považskobystrického okresu to v piatok povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
20.10.2021
Pri žiadostiach na obnovu domov pomôžu regionálne kancelárie
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) plánuje otvoriť desať regionálnych kancelárií. Tie majú pomáhať záujemcom so žiadosťami o dotáciu na obnovu rodinných domov. Prvá kancelária by sa mala otvoriť budúci rok.
viac
12.04.2022
Na dom postavený pred rokom 2013 bude možno požiadať o dotáciu na obnovu
Osoba, ktorá postavila dom pred rokom 2013, bude môcť požiadať o dotáciu na obnovu rodinných domov. Musí v ňom tiež mať trvalé bydlisko viac ako jeden rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %