Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
29.01.2018 10:47

Stratégia EÚ: Všetky plasty by mali byť recyklovateľné do roku 2030


Európsky parlament v Bruseli.


V polovici januára sa prijala prvá celoeurópska stratégia, ktorej cieľom je významne zmeniť spôsob, akým sú výrobky z plastov v EÚ navrhované, vyrábané, používané a recyklované. Jej dôsledným uplatňovaním by všetky plastové obaly na trhu štátov EÚ mali byť do roku 2030 recyklovateľné.


Za rovnako dôležité únia považuje, aby sa v jej členských štátoch znížila spotreba jednorazových plastov a obmedzilo zámerné používanie mikroplastov.

Dominancia recyklácie

Najfrekventovanejším slovom v prijatej stratégii je recyklácia. Dnes štáty EÚ každoročne vyprodukujú takmer 25 miliónov ton plastového odpadu, ale iba menej ako 30 percent dokážu recyklovať. Po rozhodnutí Číny neprijímať európsky odpad od začiatku tohto roka to znamená, že vysoké percento plastov končí alebo na skládkach, alebo v spaľovniach! Skládky sú zlým riešením. Spaľovaním plastu síce získame energiu, ale tento proces je z environmentálneho pohľadu nevhodný.

Z troch najväčších recyklujúcich spracovateľov plastu v SR ostal jediný.

Podľa štatistiky Eurostatu Slovensko v roku 2016 recyklovalo 23 percent odpadov, rok predtým 14,9 percenta a v roku 2014 len 10,3 percenta. Plast je najkomplikovanejší výrobok vzhľadom na jeho rozmanité zloženie, napr. PET, HDPE, LDPE, kombinované materiály a podobne. Vzhľadom na rôzne druhy plastov bolo potom na území Slovenska zrecyklovaných podstatne nižšie percento ako oných 23 percent. Ak sa však predsa len dosiahlo toto percento, potom mu „pomohol“ vývoz na recykláciu do zahraničia. Tak to napovedá logika, keďže z troch najväčších spracovateľov odpadových plastov na Slovensku, ktoré ich menia (menili) naspäť na ropné látky, zostal vyrábať jediný.

Kam s plastmi určenými na recykláciu?

Výsledkom je, že zberové spoločnosti zo svojich priestorov (zberných dvorov) čoraz ťažšie umiestňujú plasty na recykláciu. Nemajú ich komu na Slovensku predať. A po zúžení trhu o Čínu, ani v okolitých štátoch. Obyvateľmi vytriedený plast (dotriedený v zberových spoločnostiach) potom v nejednom prípade zákonite končí na skládkach tuhého odpadu. Prípadne v spaľovni.

ZMOS: zvýšenie poplatku problém skládok nevyrieši

Na Slovensku sa momentálne platí najmenej za tonu odpadu uloženého na skládku. Poplatok sa chystá MŽP SR od januára 2019 zvýšiť a ďalej potupne zvyšovať. S tým nesúhlasí Združenie miest a obcí Slovenska. ZMOS argumentuje, že problém so skládkami, na ktorých dnes končí až 70 percent slovenských odpadov, zatiaľ zvýšenie poplatkov nevyrieši.

Stratégia je myšlienka, zámer

Od prijatia stratégie v únii s množstvom národných záujmov, rozdielnych finančných možností štátov, ich vyspelosti či zaostávania v odpadovej politike, prefíkanosti a vypočítavosti jednotlivých politických lídrov a podobne, vedie dlhá cesta do praktického života na každom kúsku Európy. Dá sa však predpokladať, že pôjde o beh na dlhšie a možno až veľmi dlhé trate. Bez ohľadu na argumenty, či už včera s plastmi bolo alebo nebolo neskoro.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
22.03.2021
CEMR: Ako oživiť európsky vidiek
Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) ako najväčšie európske združenie miesta, obcí regiónov chce preukázať ako môžeme vidieku vrátiť život prostredníctvom svojho vstupu do vízie dlhodobej budúcnosti vidieckych oblastí, ktorú pripravuje Európska komisia.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
16.04.2021
Chytil envirorezort plasty za pačesy?
Po nedávnej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu na pôde envirorezortu, a po pomenovaní nedostatkov v odpadovom hospodárstve, osobitne v prípade plastov, zareagovalo MŽP SR upriamením pozornosti na pretrvávajúcu vysokú mieru skládkovania na Slovensku, zdôrazňujúc nízku mieru recyklácie plastov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %