Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.11.2016 08:00

Štefan Škultéty: Čerpanie eurofondov je kľúčové z hľadiska regionálneho rozvoja


Štefan Škultéty, primátor Turčianskych Teplíc a predseda sekcie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a kúpeľníctva Rady ZMOS.


Predsedovia odborných sekcií Rady ZMOS nám prezradili, ako vnímajú samosprávu v tomto volebnom období a čomu sa venujú ich sekcie. V aktuálnom vydaní Obecných novín odpovedá primátor Turčianskych Teplíc a predseda sekcie regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a kúpeľníctva Rady ZMOS Štefan Škultéty.


Vláda má za sebou už viac ako 100 dní a venuje sa slovenskému predsedníctvu v Rade Európskej únie. Ako hodnotíte programové vyhlásenie vlády v oblasti, ktorej sa venuje vaša odborná sekcia?

- Z môjho pohľadu a skúseností nie je až také dôležité, čo sa píše vo vyhlásení, ale to, či sa to vôbec podarí uskutočniť. Pretože je veľa príkladov z minulosti, kde nakoniec dobré nápady zostali len na papieri.

V prípade cestovného ruchu a kúpeľníctva zostávam zatiaľ zdržanlivý a počkám si na konkrétne kroky a opatrenia. Avšak už samotný návrh rozpočtu na rok 2017 pre oblasť cestovného ruchu nevyvoláva príliš veľa optimizmu pre subjekty pôsobiace v oblastných organizáciách cestovného ruchu alebo subjekty priamo podnikajúce v turizme. Návrh rozpočtu počíta s výdavkami nižšími o 4 milióny eur v porovnaní s týmto rokom.

Ambícia znižovania regionálnych rozdielov je určite chvályhodná, ale výsledky tzv. akčných plánov pre tieto regióny sa ukážu až s odstupom času. Pomaly sa rozbieha aj IROP – Integrovaný regionálny operačný program. Určite by som uvítal oveľa väčšiu otvorenosť, pružnosť a menej byrokracie, aby sme prostriedky z tohto programu mohli čerpať čo najskôr.

Samospráva má za sebou 25 rokov od jej znovuobnovenia. Ako vnímate súčasnú podobu komunálnej politiky?

- Mestá a obce za toto obdobie prešli veľký kus cesty, ktorá často bola kľukatá, spojená s mnohými prekážkami. Po štvrťstoročí fungovania komunálnej politiky na Slovensku možno povedať, že to, čo platilo a aj prístupy k riešeniu problémov sú už dnes iné, ako boli pred 20 rokmi. Je čas niektoré veci prehodnotiť, upraviť a nanovo zadefinovať jednotlivé kompetencie medzi centrálnou vládou, vyššími územnými celkami a mestami a obcami.

Na sneme ZMOS boli schválené priority. Ktorej z nich sa venujete prioritne?

- Z hľadiska regionálneho rozvoja je kľúčové čerpanie eurofondov. Preto sa primárne chcem zamerať na zjednodušenie tohto procesu, aby podanie žiadosti ako aj následnú implementáciu projektu nesprevádzala taká rozsiahla byrokracia, ako je to dnes.

Ďalšou brzdou ekonomického rozvoja regiónov, a teda samospráv, je zákon o verejnom obstarávaní. Je nielen komplikovaný, administratívne náročný, ale aj zbytočne predlžuje proces realizácie investičného zámeru.

Čítajte v Obecných novinách č. 43-44/2016 na str. 4.

Autor: Zhováral sa: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2016
Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice vyhlásilo vojnu reklamnému smogu
Z ulíc zmizne počas mája a júna niekoľko desiatok reklamných billboardov a pútačov.
viac
15.06.2018
V rámci Dní mesta bude radnica i oceňovať
Turčianske Teplice ožijú počas nasledujúcich dní podujatím Dni mesta. Na obyvateľov i návštevníkov čaká od dnes do nedele (15. a 17.6.) kultúrny program, samospráva ocení i vybrané osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a dobré meno kúpeľného mesta.
viac
01.12.2018
Staronový primátor Turčianskych Teplíc zložil svoj sľub, spolu s ním i poslanci
Na primátorskú stoličku v Turčianskych Tepliciach opäť zasadol Igor Hus (nezávislý). Staronový primátor zložil v piatok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva svoj sľub, ten následne zložili i mestskí poslanci.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %