Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.10.2017 10:21

Statická doprava v Trnave ako súčasť inteligentného dopravného systému


Ilustračná snímka.


V Trnave sa v septembri podarilo urobiť dôležitý krok k naplneniu ich koncepcie statickej dopravy. Uviedli do prevádzky platformu ParkDots, ktorá umožňuje jednoducho a rýchlo nájsť voľné parkovacie miesto, nechať sa naň navigovať.


V pilotnej fáze systém obsluhuje miesta vyhradené pre ľudí so zdravotným postihnutím (ZŤP) a pomôže im parkovať ľahšie.

Mesto Trnava si ešte v roku 2016 schválilo koncepciu statickej dopravy, ktorú vníma ako súčasť širšej koncepcie inteligentného dopravného systému. V zmysle tejto koncepcie chce mesto Trnava prostredníctvom najmodernejších technológií priebežne monitorovať a vyhodnocovať dopravnú situáciu. Získané informácie chcú využívať aj na to, aby pomohli vodičom efektívne vyhľadať parkovacie miesta a mohli poskytnúť aj ďalšie služby a to všetko v reálnom čase. V Trnave tak chcú zlepšiť využívanie parkovacích plôch a zabezpečiť rozvoj statickej dopravy na území mesta.

 

Inteligentný parkovací systém pomáha pri riešení statickej dopravy v Trnave

Koncepcia našťastie nezostala iba na papieri a dnes má Trnava, ako prvé meste na Slovensku, inteligentný parkovací systém. V pilotnej prevádzke pokrýva 31 vyhradených parkovacích miest pre ľudí so zdravotným postihnutím v centrálnej mestskej zóne.

V reálnom čase aktualizované informácie o dostupnosti voľných miest umožňujú vyhľadanie voľného miesta a navigáciu k nemu. Osobitne pre zdravotne postihnutých ľudí je zjednodušenie parkovania určite veľkým prínosom. Nemusia krúžiť po meste a loviť voľné miesta. Vďaka mobilnej aplikácii si môžu komfortne vybrať miesto podľa obsadenosti, dostupnosti, či bodu záujmu.

„Tento systém nám dáva možnosť v reálnom čase zbierať informácie o využití parkovacích miest pre zdravotne ťažko postihnutých občanov a návštevníkov mesta, čo nám umožní efektívnejšie analyzovať, plánovať a hlavne ďalej zlepšovať parkovanie v našom meste,“ skonštatoval primátor Trnavy Peter Bročka.

 

Zostal ešte veľký priestor a potenciál pre ďalšie zlepšovanie služieb

Ako sme sa dozvedeli, schopnosti mobilnej aplikácie ParkDots sú ďaleko širšie. Navigácia späť k autu, varovanie v prípade nečakaného odchodu vozidla z parkovacieho miesta a samozrejme bezhotovostná platba za parkovanie.

Platforma ako taká je schopná riešiť parkovanie nielen na uliciach (on-street), ale mimo nich (off-street). Umožňuje efektívne prepájať rôzne systémy do jedného inteligentného riešenia, ktorého súčasťou by mohlo byť aj zdieľanie parkovacích miest. Využitie týchto možností má potenciál podstatne zvýšiť dostupnosť parkovacieho priestoru. Nielen v Trnave, kde v pomere k počtu bytov chýba temer 2400 parkovacích miest, by to pomohlo aj pri riešení otázky rezidentského parkovania.

 

Najnovšie technológie v službách občanov aj samosprávy

Presne v zmysle schválenej koncepcie pomáhajú v Trnave riešiť tieto náročné výzvy najmodernejšie technológie. ParkDots je kombináciou najmodernejších mobilných, cloudových a IoT technológií. Kľúčovými prvkami riešenia sú mobilná aplikácia pre používateľov, centrálny riadiaci systém umiestnený v cloude a nenápadné senzory vo vozovke, ktoré v reálnom čase odosielajú informácie o obsadenosti konkrétneho miesta. O dátovú konektivitu sa stará Sigfox, sieť pre IoT.

Celkovo to vyzerá, že Trnava má dobre našliapnuté k naplneniu svojej koncepcie statickej dopravy. V plnej prevádzke by takýto systém pomohol k riešeniu mnohých pálčivých problémov: previs dopytu po parkovacích miestach nad ich ponukou, nedostatočné využitie dostupných parkovacích kapacít, nízku efektivita kontroly a slabú platobnú disciplínu, ale aj znižovanie environmentálnej záťaže, alebo dopytu po energii. Mesto na druhej strane získava zo systému údaje pre strategické rozhodnutia, ale aj pre efektívnejšiu kontrolu.

V Trnave sa ukázalo, že zlepšiť život obyvateľom, aj v tak exponovanej téme ako je parkovanie je možné. Vo svojom inovátorskom prístupe môže byť vzorom aj pre ďalšie mestá.

Obecné noviny č. 39-40/2017

 

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2018
Na cestách po Slovensku zaparkuje ParkDots aj vo vašom regióne.
Srdečne pozývame primátorov, starostov, prednostov a ďalších zástupcov miest a obcí na prezentáciu riešení statickej dopravy.
viac
10.02.2020
TTSK pripravil mapu prímestskej autobusovej dopravy
Mapu prímestskej autobusovej dopravy, poskytujúcu potrebné informácie o autobusových linkách dopravcov, pripravil pre obyvateľov Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Ako o tom informoval predseda TTSK Jozef Viskupič, je súčasťou série krokov smerujúcich k hľadaniu alternatívy k osobnej automobilovej do
viac
19.10.2020
Radnica rozšíri spoplatnené parkovacie plochy
K spoplatneným parkovacím miestam na uliciach v súčasnej centrálnej mestskej zóne Prešova pribudnú ďalšie regulované parkovacie plochy. Mesto pokračuje v prípravách na zavedenie nového systému parkovania, ktorý vstúpi do platnosti od januára 2021. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
03.05.2021
Samosprávy môžu sankcionovať nesprávne parkovanie
Mestá a obce môžu od 1. mája 2021 sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. Budú môcť zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. Túto možnosť mal doteraz len Policajný zbor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %