Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.11.2016 01:00

Štát preberie zodpovednosť za sanáciu šiestich nebezpečných skládok


Toxická skládka v bratislavskej Vrakuni. Snímka zdroj: (tasr).


Štát preberie zodpovednosť za šesť nebezpečných skládok, ktoré sú environmentálnou záťažou. Vláda ich na dnešnom zasadnutí zverí ministerstvu životného prostredia a ministerstvu obrany.


Tie zabezpečia ich odstránenie za pomoci európskych fondov.      

Envirorezort sa má stať zodpovedným za sanáciu bývalej skládky priemyselných odpadov Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) deklaroval, že riešenie tohto problému je jeho prioritou.      

Vinníka skládky sa nepodarilo zistiť ani v prípade skládky v Ružinove – Čierny les, skládky galvanických kalov v Myjave - Holičov vrch a skládky v Komárne – Harčáš. Ministerstvo obrany sa stane zodpovedným za sanáciu environmentálnej záťaže v kasárňach v Martine a leteckých kasárňach v Sliači.      

Ministri posúdia už piaty ucelený dokument pre oblasť prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti na nasledujúce obdobie, ktorý vypracovalo ministerstvo vnútra. Zmyslom stratégie je pokračovať v rozvíjaní a zdokonalení systému prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Bude východiskom pre preventívne programy a projekty na národnej, regionálnej a miestnej úrovni. Reaguje tiež na odporúčania medzinárodných inštitúcií pôsobiacich v tejto oblasti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na likvidáciu čiernych skládok pôjde ďalších 7 miliónov eur
Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa rozhodol pokračovať v programe Veľké upratovanie Slovenska, s ktorým prišiel jeho predchodca Peter Žiga (Smer-SD). Pôjde o druhé kolo programu, v tom prvom sa prerozdelilo vyše deväť miliónov eur.
viac
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
23.08.2021
Stanovisko ministerstva vnútra k sanačným prácam v Chemku Strážske
Problematika environmentálnej záťaže spojenej s prítomnosťou PCB látok v Chemko Strážske a jeho okolí bola vyše 30 rokov neriešená a ignorovaná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %