Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
25.04.2016 08:30

Starostovia v michalovskom regióne poukázali najmä na problémy v školstve


Snímka: (ilsn - www.zenskyweb.sk)


Členovia Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región sa na svojom výročnom sneme zišli 16. marca. Snem otvoril a viedol jeho predseda a primátor Michaloviec Viliam Zahorčák, ktorý privítal prítomných členov a hostí.


V úvode rokovania prítomní členovia združenia schválili návrh programu snemu, ako aj návrh na zloženie návrhovej a mandátovej komisie.

Správu o činnosti predložil Viliam Zahorčák

Správu o činnosti RZ za rok 2015 predložil predseda RZ Viliam Zahorčák.

Zhodnotil činnosť Rady RZ, ktorá v roku 2015 zišla 5-krát. Ako uviedol, zasadania boli zamerané na aktuálne problémy. Pravidelne sa podávali informácie zo zasadnutia Rady ZMOS. Rada sa venovala aj príprave pracovných stretnutí starostov a príprave Športových dní starostov Regionálneho združenia Zemplín – Michalovský región. Zasadania rady združenia, ako ďalej uviedol, sa konali aj v obciach regionálneho združenia - v máji v Moravanoch, v septembri v Sennom a v novembri vo Vysokej nad Uhom. Na zasadania boli prizývaní aj zástupcovia štátnych organizácií. Vo februári sa konal snem regionálneho združenia, na ktorom zvolili predsedu RZ (opätovne sa ním stal Viliam Zahorčák), podpredsedov a členov rad združenia, ako aj zástupcu do rady RVC. Aj na pracovných stretnutiach, pripomenul V. Zahorčák, sa odovzdávali informácie zo zasadnutia Rady ZMOS a pravidelne na ne združenie pozývalo aj zástupcov štátnych organizácií – okresného úradu práce, odboru krízového riadenia okresného úradu, okresného riaditeľstva policajného zboru, hasičského a záchranného zboru i zástupcov Košického samosprávneho kraja.

Združenie sa venovalo, ako uviedol ďalej, aj športovo-spoločenskej činnosti. V júni sa konal športový deň RZ v Pavlovciach nad Uhom, na ktorom sa súťažilo vo futbale a streľbe zo vzduchovky a 27 členov združenia sa zúčastnilo na športovom dni RZ Zemplína, ktorý sa konal v Snine. A ako dodal na záver: „Dosiahli sme dobré výsledky vo futbale, streľbe zo vzduchovky, ale aj v štafetovom behu. Celkovo sme sa umiestnili na 2. mieste.“

V ďalšej časti rokovania si prítomní vypočuli správu o hospodárení združenia za rok 2015, ktorú predložila predsedníčka kontrolnej komisie Iveta Pavlíková. Celkové príjmy za rok 2015, ako uviedla, boli 3121 eur a výdavky dosiahli sumu 5613,59 €, pričom zostatok na bežnom účte a v pokladni bol k 31. 12. minulého roka 635,01 eura. Kontrolná komisia nezistila žiadne nedostatky.

Jozef Turčány k aktuálnym témam samosprávy

Ako prvý z hostí vystúpil podpredseda Košického samosprávneho kraja Emil Ďurovčík, ktorý spoluprácu medzi starostami a vyšším územným celkom označil za dobrú a vyslovil presvedčenie, že bude taká aj naďalej. Zhodnotil tiež voľby do NR SR a poďakoval za podporu a spoluprácu.

Po ňom sa slova ujal výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Poďakoval za pozvanie na snem RZ a zároveň ocenil jeho prácu.

Ďalej informoval o prípravách na 27. snem ZMOS, ktorého hlavným cieľom je hľadanie spoločnej cesty v napredovaní a jeho dôležitým bodom bude návrh na zmeny Stanov ZMOS.

Diskusie na sneme by sa mali orientovať na:

- kreovanie orgánov ZMOS (podľa počtu miest a obcí v jednotlivých regionálnych združeniach, alebo podľa počtu obyvateľov),

- decentralizáciu samosprávy (v posledných rokoch to bolo skôr opačne – centralizácia),

- financovanie samosprávy (ak by samosprávy boli prešli na mix daní, mali by dnes o 200 miliónov eur menej),

- školstvo – obce a mesta, ako uviedol, financovali školstvo vo väčšom rozsahu ako štát.

V roku 2018, ako ďalej uviedol J. Turčány, má byť schodok štátneho rozpočtu nulový. HDP by mal rásť, ak nie, potom sa bude šetriť a ZMOS bude o financie bojovať. Rokovania sa budú týkať aj zákona o verejnom, platových pomeroch, zákona o obecnom zriadení aj zákona o odpadoch.

ZMOS sa podarilo, ako uviedol ďalej, obhájiť a vyriešiť odvody z odmien okrskových volebných komisií, aby na to nedoplácali mestá a obce. Čo sa týka zákon o obecnom zriadení, j Turčány zdôrsznil, že preberanie funkcií musí byť v súlade so zákonom a musí byť do 30 dní. Na záver J. Turčány konštatoval, že samospráva je stabilizovaná a ZMOS aj naďalej zostane partnerom vlády SR a európskych inštitúcií.

Viac v Obecných novinách č. 15-16/2016 na str. 16

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Z 26. snemu Združenia miest a obcí regiónu JE Jaslovské Bohunice
Už 26-krát sa 15. marca tohto roku stretli mestá a obce regiónu jadrových elektrární Jaslovské Bohunice na sneme svojho regionálneho združenia. Uskutočnil sa tradične v Maduniciach.
viac
24.04.2016
Košičania chcú nový stavebný zákon a viac peňazí na prenesené kompetencie
V Košiciach sa 7. marca uskutočnilo 29. zasadnutia Regionálneho združenia mesta Košice. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
24.04.2016
Nedobudované komunikácie brzdia rozvoj celého regiónu
V Krásne nad Kysucou sa vo štvrtok 17. marca uskutočnil snem starostov a primátorov miest Združenia miest a obcí Kysúc pod vedením jeho predsedu Jozefa Grapu.
viac
21.02.2019
ZMO regiónu Jaslovské Bohunice povedie starosta Cífera Maroš Sagan
Združenie miest a obcí (ZMO) JE Jaslovské Bohunice má nového predsedu. Na 29. sneme, ktorý sa konal v stredu v Jaslovských Bohuniciach v okrese Trnava, zvolili delegáti za predsedu starostu obce Cífer Maroša Sagana.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %