Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.10.2019 01:05

Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu


Starostovia Bratislavy


Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.


Diskutovalo sa aj o problematike pasportizácie stromov na území hlavného mesta, ako aj o téme evidencie, vytvorenia priestorov a podmienok na venčenie psov. Starostovia o témach diskutovali aj zo zástupcami magistrátu a prijali konkrétne uznesenia a opatrenia.

Téma hazardu opäť aktuálna

Petícia proti hazardu, ktorú pred časom realizovalo hlavné mesto, bola napadnutá na súde.

Preto bude potrebné v krátkom čase túto tému opäť otvoriť, inak Bratislava zostane aj do budúcna bez prísnejšej regulácie. „Hazard je našim spoločným problémom a týka sa aj mestských častí,“ skonštatoval predseda Regionálneho združenia a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. „Do predošlej petície sa aktívne zapojili aj starostovia Bratislavy, preto by tomu malo byť rovnako aj teraz.“ Podľa názoru viacerých starostov by nebolo dobré, keby sa téma hazardu spolitizovala. „ Je iba na nás, ako sa k téme postavíme,“ uviedla starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. ,,Ľudia nám dali dôveru, a preto musíme nájsť aj my vhodnú formu spolupráce a vzájomnej podpory aktivistov, ktorí sa téme hazardu dlhodobo venujú.“ Výsledkom diskusie o tejto téme bol návrh na vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá by mala začať komunikovať o podmienkach vytvorenia novej petície s hlavným mestom, občianskymi združeniami a aktivistami. Členmi pracovnej skupiny sa stala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová a starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Mapovanie športovísk a pasportizácia stromov

Námestník primátora Juraj Káčer predstavil starostom mestských častí priebežný stav „mappingu“ školských telocviční a športovej infraštruktúry v hlavnom meste. Ako konštatoval, zmysel projektu sa naplní iba vtedy, ak budú magistrát a mestské časti postupovať spoločne. Realita totiž ukazuje, že deti nemajú kde športovať, nemajú kde plávať, ísť na ľad. Bratislava je jediné mesto v rámci krajín V4, ktoré nemá vlastnú multifunkčnú halu. Preto požiadal starostov o pomoc a podporu. V rámci diskusie zaznelo zo strany starostov viacero názorov i zaujímavých podnetov. Starostka Devína Ľubica Kolková upozornila na možnosť využitia priestoru pri kameňolome na vytvorenia športového priestoru. „Máme v katastri pozemok mesta, ktorý by bol ideálny na športového účely a mohol by slúžiť pre obyvateľov mestskej časti ale i celého mesta, “ upresnila Ľubica Kolková.

Starostovia diskutovali aj o ďalšom zámere hlavného mesta, ktorý sa týka pasportizácie stromov na verejne prístupných plochách. Zámerom je dostať stromy pod kontrolu, pretože súčasné podklady sú už zastarané. V rámci jednotného postupu bude nevyhnutné zistiť stav stromov, potrebu orezov, výrubov či plánovania výsadby nových stromov. Starostovia si v rámci tejto témy uvedomujú svoju zodpovednosť, preto prisľúbili súčinnosť.

Zimná údržba

Mimoriadne aktuálnou témou je aj pripravovaná zimná údržba, preto jej venovali starostovia pozornosť aj počas svojho zasadnutia. Opätovne sa hovorilo o potrebe dôkladného zmapovania komunikácií v jednotlivých mestských častiach. Tieto informácie budú potom prenesené do mestského systému GISU a na základe toho sa dajú hľadať spoločné riešenia. Zámerom magistrátu je zabezpečiť zimnú údržbu systémom kontaktu na dispečing. Preto by privítal operačné plány zimnej údržby od mestských častí. V súvislosti s pripravovanou zimnou údržbou viacerí starostovia opätovne upozornili na tzv. cesty resp. komunikácie nikoho a požiadali magistrát o riešenie tejto situácie. Po dohode s magistrátom mestské časti zadefinujú svoje priority, ktoré by sa mali v súčinnosti s magistrátom riešiť. Aj o tom sa bude hovoriť na ďalšom koordinačnom stretnutí k zimnej údržbe, ktoré bude na magistráte za účasti starostov všetkých mestských častí Bratislavy.

Problematika psov

V Bratislave je nahlásených cca 70 000 údajov o psoch. Je predpoklad, že reálne ich je v hlavnom meste raz toľko. Preto je potrebné tieto počty pravidelne aktualizovať. Zámerom je dosiahnuť jednotnú databázu evidencie psov a platných známok. S tým úzko súvisí aj starostlivosť o psov na území hlavného mesta. Aj preto starostovia so zástupcami magistrátu diskutovali o tom, ako označiť v mestských častiach miesta zákazov venčenia psov, miesta, kde sú umiestnené kontajnery na výkaly, resp. kde by sa mali umiestniť. Potrebné je aj zosúladiť existujúce VZN mestských častí so štatútom mesta. Aj v tejto súvislosti bude potrebné v diskusii o téme pokračovať na ďalšom spoločnom stretnutí.

Autor: RZ mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2018
Primátor hľadá riešenie zimnej údržby spoločne so starostami mestských častí
Primátor Bratislavy Matúš Vallo sa v Primaciálnom paláci 18. decembra stretol so starostkami a starostami mestských častí. Cieľom bolo nájdenie spoločného riešenia zabezpečenia zimnej údržby, najmä v súvislosti s prijatou tzv. chodníkovú novelou, ktorú prijal parlament v máji tohto roka.
viac
20.12.2018
Regionálne združenie mestských častí povedie naďalej Jozef Krúpa
Predsedom Regionálneho združenia bratislavských mestských častí zostáva na ďalšie štyri roky starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Rozhodlo sa o tom na stredajšom ustanovujúcom zasadnutí združenia, kde sa stretli novozvolení starostovia bratislavských mestských častí.
viac
16.10.2019
Viaceré mestské časti považujú priamy kontakt s občanmi za dôležitý
Priamy kontakt s obyvateľmi, teda nielen cez webové stránky a sociálne siete, považujú za dôležitý volení predstavitelia viacerých bratislavských miestnych samospráv. Mnohé mestské časti preto pravidelne organizujú stretnutia občanov so starostom či poslancami.
viac
24.05.2022
K štrajkovej pohotovosti sa pridalo všetkých 17 mestských častí
K štrajkovej pohotovosti vyhlásenej Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa pridalo všetkých 17 bratislavských mestských častí. Bratislavskí starostovia sa zhodli, že aktuálne návrhy ministra financií Igora Matoviča budú znamenať výrazné okresanie príjmov pre samosprávu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %