Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.03.2018 11:35

Stará Ľubovňa tento rok ožíva aj vďaka cyklistike


Ilustračná snímka


Rok 2018 bude v Starej Ľubovni okrem iného aj rokom cyklistiky. Okrem nových cyklochodníkov a horských trás poteší nadšencov cyklistiky ďalšie cyklistické podujatie medzinárodného charakteru, ktoré sa po rokoch opäť vráti do Starej Ľubovne.


Rozšírenie cyklistickej infraštruktúry bolo zabezpečené predovšetkým vďaka projektom zameraným na rozvoj cestovného ruchu v pohraničných regiónoch Slovenska a Poľska, financovaným nielen z vlastných zdrojov partnerských miest, ale aj prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. „V týchto dňoch sú na medzinárodných výstavách cestovného ruchu v  Českej republike a v Poľsku predstavené širšej verejnosti nové horské trasy a cyklotrasy typu „singletrail“ s dĺžkou približne 5,5 km, nachádzajúce sa v lokalite staroľubovnianskych mestských lesov za Ľubovnianskym hradom, vybudované v rámci projektu „Staviame – jazdíme – spoznávame“.

V priebehu nasledujúcich mesiacov bude dokončená cyklotrasa s asfaltovým povrchom v dlžke 3,76 km spájajúca mesto Stará Ľubovňa (Kaufland, Vendo Park) a obec Hniezdne (Kovanecký most) vybudovaná vrámci II. etapy projektu „Historicko – kultúrno – prírodná cesta okolo Tatier“.

Mesto taktiež podalo žiadosť o nenávratný finančný príspevok k projektu s názvom „Cyklodoprava v meste Stará Ľubovňa“, ktorého cieľom je zvýšiť atraktivitu cyklistickej dopravy i jej začlenenie do jestvujúceho dopravného systému ako plnohodnotného spôsobu prepravy v meste. Projekt zahŕňa vybudovanie cyklochodníka s dĺžkou 0,783 km s vodorovným či zvislým značením, 9 cykloprístreškov a cyklostojanov,“ konštatuje Aleš Solár, prednosta MsÚ.

Tento rok sa však v Starej Ľubovni okrem Východoslovenskej cyklistickej ligy amatérov a veteránov s názvom Východ Road Liga uskutoční aj významné podujatie spojené s cyklistikou, tentokrát medzinárodného charakteru, a to Karpatský pretek kuriérov. Počas šiestich dní na prelome apríla a mája čaká súťažiacich 950 km karpatských ciest v rámci troch krajín, a to Maďarska, Slovenska a Poľska. Mesto Stará Ľubovňa tak po 25. rokoch privíta presne 1. mája 2018 na 35. ročníku pretekov profesionálnych cyklistov do 23 rokov z 11 krajín sveta.

„Rozvoj cyklistickej infraštruktúry, zvýšenie atraktívnosti cyklodopravy, či samotnej cyklistiky predstavuje pre mesto pozitívum nielen z enviromentálneho hľadiska, ale aj z dôvodu zlepšenia kvality života jej obyvateľov. Veríme, že tieto aktivity verejnosť privíta a bicykel sa stane prirodzenou súčasťou života väčšiny z nás,“ dodáva na záver prednosta MsÚ.

Autor: Ing. Aleš Solár, prednosta MsÚ


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2018
Najvýznamnejšie investičné akcie roka 2018 v meste Stará Ľubovňa
Rozvojový program Mesta na rok 2018, schválený Mestským zastupiteľstvom 14. decembra 2017, predstavuje súhrn plánovaných investičných akcií, na ktoré sú z mestského rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 2 mil. €.
viac
20.07.2018
Združená investícia odbremení centrum mesta
Prešovský samosprávny kraj spolu s mestom Stará Ľubovňa vstupuje do výstavby juhovýchodného obchvatu. Investícia za 2,3 milióna eur má výrazným spôsobom odľahčiť dopravné zaťaženie v centre mesta a zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.
viac
13.02.2020
Rok 2020 prinesie v Starej Ľubovni aj ďalší rozvoj cyklistickej infraštruktúry
Vďaka dotáciám Ministerstva dopravy a výstavby SR pribudne na území mesta nielen ďalší úsek cyklotrasy, ale aj nové cyklistické stojany a cykloprístrešky. Informovala o tom koordinátorka projektov Miriama Varcholová z tamojšieho mestského úradu.
viac
12.08.2021
Stará Ľubovňa realizuje alebo ukončila viac ako 20 investičných akcií
Viac ako 20 investičných akcií v rôznych oblastiach realizuje alebo ukončilo mesto Stará Ľubovňa v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %