Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.03.2019 10:25

Stará Ľubovňa chce uspieť v boji o titul Mesto kultúry 2020


Ilustračná snímka, zdroj: media.culture.gov.sk


Stará Ľubovňa sa uchádza o titul Mesto kultúry 2020. V rámci dotačného programu Fondu na podporu umenia (FPU) sa spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou dostala do finálovej trojice.


Z nej vzíde víťazné mesto, ktoré získa prestížny titul na budúci rok, ako aj významné financie na realizáciu rôznych kultúrnych podujatí.       

Tým, že Stará Ľubovňa uspela v prvej fáze, už získala takmer 8500 eur na prípravu propagačných materiálov, v ktorých by mala svoj projekt prezentovať. "Pôjde o propagačné video, respektíve krátky film, ktorý bude mať význam nielen v rámci projektu, ale aj pri celkovej prezentácii mesta," vysvetlil riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska Martin Karaš.       

Ako ďalej informovala radnica, teraz sa všetky kreatívne sily mesta sústredia na tento krok. V ďalšom sa ukáže, ako presvedčili hodnotiacu komisiu s projektom, ktorý dostal symbolický názov Uzol kultúry. Spolupráca zahŕňa všetky kultúrne inštitúcie v meste, vrátane spolupráce s občianskymi združeniami, ale aj súkromnou sférou. V prípade úspechu by z neho mali osoh všetci obyvatelia mesta a regiónu, projekt by okrem veľkého posunu v možnostiach rôznych kultúrnych aj nadnárodných podujatí priniesol aj rôzne hmotné benefity, ako sú napríklad oddychové spoločenské zóny či zázemie na kultúru.       

Šéf Ľubovnianskeho osvetového strediska sa spolu s vedúcou oddelenia kultúry Mestského úradu v Starej Ľubovni Evou Kollárovou zúčastnil v Bratislave na tzv. vypočúvaní pred komisiou, ktorá posudzovala zúčastnené mestá, a z prihlásených posunula tri do finále. "Komisia sa živo zaujímala o náš projekt a aktivity, ktoré v rámci kultúry v meste robíme, z mnohých bola úprimne prekvapená," uviedla Kollárová. Mesto by v prípade úspešnosti mohlo získať až 300.000 eur plus 60.000 eur na tzv. dovezenú kultúru, teda veľké kultúrne telesá.       

V rámci prvého ročníka dotačného programu FPU sa slovenským Mestom kultúry 2019 stala Banská Štiavnica s projektom Banská Štiavnica 2019 – Renovácia identity.    

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2019
V Základnej škole Za vodou vymieňajú okná i dvere
V Starej Ľubovni nedávno začali s čiastočnou rekonštrukciou Základnej školy (ZŠ) Za vodou, ktorá bude zameraná na výmenu okien a dverí. Počas leta majú naplánované väčšie či menšie úpravy aj ďalšie školské zariadenia na území mesta.
viac
09.01.2020
Nový zimný štadión príde slávnostne otvoriť Marián Hossa
Nový zimný štadión v Starej Ľubovni príde slávnostne otvoriť rodák Marián Hossa. Hoci od nového roka je už ľadová plocha s hľadiskom v prevádzke, slávnostná ceremónia je plánovaná na 14. januára.
viac
18.10.2022
V meste pribudli uzamykateľné stojiská na komunálny odpad
V meste Stará Ľubovňa pribudli ďalšie uzamykateľné stojiská na komunálny odpad. Tamojšia samospráva aj takýmto spôsobom pokračuje v budovaní infraštruktúry na úseku odpadového hospodárstva.
viac
05.05.2023
Zrekonštruovanú plaváreň otvoria pre verejnosť čoskoro
Staroľubovniansku mestskú plaváreň onedlho po rekonštrukcii opäť otvoria pre verejnosť. Stavba je už hotová, pôvodný projekt architekta Hobrľu z ateliéru Stavoprojekt Prešov z roku 1983 obnovili a skrášlili architekti pod vedením Jána Kovalčíka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %